Zastrzeżenie znaków handlowych

Wysłana - 12-11-2009, 13:21
fatek23
Senior Member

Nie dawno mijałem plakat z reklamą firmy z mojego miasta w którym jest wykorzystany mój znak handlowy. Ale jak się dowiedziałem od adwokata to wcale nie ma nadużycia prawa ponieważ mój znak handlowy nie jest zastrzeżony. Jeśli tak jest to gdzie mam się wybrać aby zastrzec swój znak handlowy ?

Wysłana - 01-07-2010, 22:11
Adzia1
Senior Member

Jak i gdzie można zastrzec prawo do używania logo tylko przez wybraną firmę? Z jakimi formalnościami i kosztami to się wiąże?

Prawo do zastrzeżenia znaku towarowego (logo) można dokonać w Urzędzie Patentowym zgodnie z ustawą prawo własności przemysłowej. Zgłoszenie jest publikowane po 6-ciu miesiącach od daty zgłoszenia. Ochrona udzielana jest na okres 10 lat i może być przedłużana w okresach 10-letnich. W ciągu 6 miesięcy od daty udzielenia ochrony osoby mające w tym interes prawny mogą wnieść wniosek o unieważnienie ochrony.

Niezbędnymi dokumentami do dokonania czynności rejestracji znaku towarowego są:

* nazwisko i imię lub nazwa i adres zgłaszającego;
* wskazanie postaci znaku, dla znaków zawierających elementy graficzne 20 odbitek o wymiarach 50x50 mm, w pełnej wersji kolorystycznej;
* wykaz towarów i usług do których oznaczania znak jest przeznaczony,
* data pierwszeństwa;
* dokument pierwszeństwa,
* dokument potwierdzający prowadzenie działalności gospodarczej.

Za datę pierwszeństwa uważane jest pierwszeństwo do uzyskania patentu, czyli prawa ochronnego albo prawa z rejestracji oznaczonego wzoru graficznego według daty użycia go po raz pierwszy. Proszę pamiętać, że w Polsce pojęcie znaku towarowego definiuje ustawa Prawo własności przemysłowej jako każde oznaczenie przedstawione w sposób graficzny lub takie, które da się w sposób graficzny wyrazić, jeżeli oznaczenie takie nadaje się do odróżniania w obrocie towarów jednego przedsiębiorstwa od tego samego rodzaju towarów innych przedsiębiorstw. Może to być w szczególności wyraz, rysunek, ornament, kompozycja kolorystyczna, forma przestrzenna, w tym forma towaru lub opakowania, a także melodia lub inny sygnał dźwiękowy. Znak towarowy można zastrzec tylko, jeżeli nie ma już wcześniej zarejestrowanego lub zgłoszonego do rejestracji znaku, który jest identyczny lub podobny do już zarejestrowanego, tak, że używanie znaku późniejszego mogłoby wprowadzić odbiorców w błąd co do pochodzenia towaru.

Szybka odpowiedź

Skocz do Forum