Zasiedzenie działki

Wysłana - 04-08-2010, 21:45
heymere
Gość

cześć. szukam takiego pojęcia prawnego jak Zasiedzenie działki może mi ktoś wytłumaczy to na czym polega to Zasiedzenie działki ? Sprawdzałem trochę informacji w internecie, ale niestety nie udało mi się nic mądrego znaleźć. Może tutaj na forum ktoś będzie mi w stanie wytłumaczyć na czym to polega ?

Wysłana - 04-08-2010, 22:05
Bechak
Gość

minuta z google nie bój się szukać

"Zasiedzenie to pierwotny sposób nabycia prawa, np. własności, związany z upływem czasu. Nabycie pierwotne oznacza, iż nabywca uzyskuje prawo własności bez dotychczasowych obciążeń, niezależnie od dotychczasowego właściciela. Wyjątkowo jednak przyjmuje się, że zasiedzenie nie powoduje wygaśnięcia obciążeń własności, albowiem wykonywanie posiadania przez osobę nieuprawnioną jest skierowane przeciwko właścicielowi, nie zaś przeciwko osobom, którym przysługują do rzeczy prawa rzeczowe ograniczone (tak wyrok Sądu Najwyższego z 29 grudnia 1967 r. OSNC 1968/7/128 przegląd orzecznictwa: A. Szpunar, W. Wanatowska NP 1969/5/774: „W drodze zasiedzenia można nabyć własność nieruchomości gruntowej, lokalowej i budynkowej, przy czym tę ostatnią z tym zastrzeżeniem, że nabyć można ją tylko z prawem głównym, tj. użytkowaniem wieczystym. Każdą nieruchomość można zasiedzieć, niezależnie od tego czyją jest własnością lub jaki jest rodzaj nieruchomości. Nabyć przez zasiedzenie można również rzeczy ruchome, użytkowanie wieczyste czy służebność gruntową.”
"
 Wysłana - 03-22-2011, 20:31
wumdqxo
Gość

Post usunięty przez moderatora

Szybka odpowiedź

Skocz do Forum