Wyższa szkoła nic nie znaczy ?

Wysłana - 10-21-2009, 09:05
Smolek
Senior Member

Co powiecie na temat filmiku ? czy rzeczywiście można się zgodzić ze stwierdzeniem, że aktualnie wyższa szkoła nie ma żadnego znaczenia ? Czy studenci nie wynoszą z niej odpowiedniej wiedzy ?

Wyższa szkoła nic nie znaczy ?

Wysłana - 10-21-2009, 10:23
BlackDragon
Junior Member

Wyzsza szkola ma znaczenie, ale wszystko zalezy z ktorej strony na to patrzec. Jesli ktos jest cep, wybiera byle jakie studia zeby tylko byly, przeslizguje sie przez nie wylacznie kombinujac to faktycznie takie studia sa o kant dupy. Inna sprawa dotyczy wykladowcow - profesorow, ktorzy czesto robia niesamowite problemy w przyznaniu komus innemu stopnia profesorskiego. Wynika to z czystej zazdrosci. Obecnie studia sa normalka. Za jakis czas bedzie sie je traktowac jak szkole srednia - nie ukonczyles to masz slabe wyksztalcenie. Choc fakt faktem, sa zawody gdzie ukonczenie studiow kompletnie nie jest brane pod uwage (np. programisci, graficy) bo wazne sa tu umiejetnosci i doswiadczenie (ktorego sama uczelnia zazwyczaj nie nauczy).
 Wysłana - 10-21-2009, 10:51
majkiT
Senior Member

Ja dawno zwątpiłem w szkoły wyższe w Polsce, sam jestem na kierunku psychologia na Uniwerku Łódzkim, ale nie liczę tylko na wykształcenie ale rozwijam się również w innych dziedzinach.

Wysłana - 10-21-2009, 11:44
misiekpol
Senior Member

BlackDragon mi się bardziej wydaje, że będzie tak że nie będzie trzeba iść na studia, bo i tak każdy pracodawca przekona się że tak naprawdę nic one nie dają i będą woleli aby pracownicy skupili się na doświadczeniu i szkoleniu zawodowym niż na jakiś wykładach z których nic nie wynoszą. Wiadomo, że studia nie zaszkodzą ale w mojej opinii również się nie przydadzą w przyszłości. Oczywiście mówię o kierunkach oraz uczelniach na których liczy się tylko płacenie czesnego.

Wysłana - 10-21-2009, 12:26
Chipek9
Senior Member

Mogę się zgodzić z Miśkiem ! pracodawcy już teraz spoglądają na dyplomy zakończenia studiów z lekkim uśmieszkiem bo wiedzą jak to wygląda na kiepskich uczelniach. Przykład mój może być taki, że nie ma studiów żadnych i była rozmowa o pracę na stanowisko przedstawiciela handlowego gdzie drugi typ miał studia zarządzania po jakieś wyższej uczelni, pracodawca tamtego olał a przyjął mnie ;)
 Wysłana - 10-21-2009, 12:42
Smolek
Senior Member

Piszecie tak o tych szkołach wyższych że strasznie kiepskie są, ale jednak opłaca się iść tam nawet na zaoczne, zawsze jakieś wiedzy się liźnie prawda ? Chipek to nie zamierasz już w ogóle studiować ?
 Wysłana - 10-21-2009, 14:25
BlackDragon
Junior Member

Chipek9 - przedstawiciel handlowy tez jest jednym z zawodow gdzie liczy sie glownie charakter osoby, nie dyplomy. Po prostu musiales byc bardziej wyszczekany czy przekonywujacy.
Misiekpol - ja mam odmienne zdanie. Kilku moich znajomych uczy w szkolach srednich i jasno mowia, poziom w szkolach leci na pysk. Coraz wieksza tepota robi sie wsrod uczniow. Szkoly, ktore slynely z wysokiego poziomu nagle przyjmuja i utrzymuja ciemniakow (ciemniakow w sensie osoby, ktore moglyby byc zdolne, ale im sie nie chce). Jeden przyklad, znajomy chcial wystawic 2 paly na koniec - dwom dziewczynom, ktore totalnie sobie olewaly nauke. Wieczorem dzwoni do niego dyrektor i kaze dac im 2 na koniec. Nawet nie mial z czego te 2 wystawic bo laski mialy same paly i pelno nieobecnosci. No ale musial dac 2 bo nie zostalby przyjety do pracy po nowym roku. Dlatego sadze, ze ukonczenie szkoly sredniej bedzie traktowane jak ukonczenie gimnazjum. Studia tez jak mowicie schodza na psy, wiec im wiecej czlowiek ukonczy tym bardziej bedzie sprawial wrazenie kompetentnego. Wyjatkiem sa zawody, w ktorych bardziej liczy sie talent, wrodzone predyspozycje, itp. Ale chcac znalezc prace np. w aptece jako farmaceuta czy jako architekt musisz miec dyplom. Nie wystarcza same umiejetnosci.
 Wysłana - 10-21-2009, 16:11
paty
Senior Member

Zgadzam się z BlackDragon ! różnie to może być w przyszłości i może faktycznie będzie ciężko dostać się do pracy bez wyższego

Wysłana - 10-21-2009, 23:18
PatrycjaW
Member

Co do przyszłości Polskich wyższych uczelni to widzę ją w bardzo ciemnych barwach, jeśli tak dalej będzie z przyjmowaniem każdego
 Wysłana - 10-22-2009, 07:21
Madzix
Senior Member

Mi się wydaje, że jednak reforma powinna jakaś być aby to wszystko zmienić bo z takim tempem, będziemy mieli samych tępych magistrów co na niczym się nie znają.

Szybka odpowiedź

Skocz do Forum