WODA

Wysłana - 03-30-2005, 12:20
Bart
Senior Member

czesc......wczoraj wzialem sobie na trening wode mineralna gazowana 1,5 L , wytr±bi3em ca3± ........efekt by3 taki, ?e spoci3em sie jak prosie :P

dlatego tez wytlumaczcie mi, co daje picie wody podczas treningu?? Jakies teorie prosze i oczywiscie wasze rady praktyczne. Tyczy sie to nie tylko wody, ale ogolnie co najlepiej pic na silowni

pozdrawiam

Wysłana - 03-30-2005, 14:34
DZIMI
Senior Member

wode, carbo, isostar i inne...izotoniczne...

jesli pijesz wode to najlepiej niegazowan±...po pierwsze gaz jest niezdrowy a po drugie rozpycha i ciezko sie awiczy...
w czasie wysi3ku organizm sie odwadnia i dlatego trzeba uzupe3niaa straty w minera3ach :wink:
 Wysłana - 04-01-2005, 14:14
r3druM
Senior Member

Poza tym mie¶nie w wiekszo¶ci sk3adaja sie z wody (chyba w 70%), wiec trzeba du?o pia, nie tylko podczas treningu.
 Wysłana - 05-07-2005, 14:08
anio?ek
Senior Member

Ja tam pijam kranowe i jest dobrze... :D
 Wysłana - 10-26-2005, 14:46
CNE
Junior Member

mozecie mi wytlumaczyc dlaczego powino sie pic duzo wody w czasie treningu???
 Wysłana - 10-26-2005, 15:18
mAlUtQa
Senior Member

poniewaź w czasie treningu twój organizm sie odwadnia i dlatego trzeba uzupełniać straty w minerałach :!: mam nadzieję że już wiesz dlaczego :) pij najlepiej nigazowaną :!:
 Wysłana - 10-26-2005, 15:20
SpragnionyRzezby
Senior Member

nawodniony organizm latwiej gubi tkanke tluszczowa
 Wysłana - 10-29-2005, 14:08
Konrad6
Senior Member

haha SpragnionyRzezby on to zawze musi o glubieniu tuszczyQ zagadac chyba jestes naprawde spragniony:P Te kolego wejdz na strone glowna niedwno tam bylo o wodzie jelsi pijesz duzo wody nie smierdzisz tak bardzo mocz tez nie smierdzi.Ja pije tyle dziennie zeby mocz byl jasny wtedy organizm jest jak najbardziej oczyszczony z zbednego syfu
 Wysłana - 12-05-2005, 14:02
candy25
Senior Member

Nasze ciało w większości składa się z wody. Dzięki wodzie możemy połykać i trawić pokarmy, a potem usuwać ich zbędne resztki. To ona oczyszcza organizm, transportuje cenne składniki do każdego zakamarka ciała, dba o termoregulację (nadmiar ciepła usuwany jest wraz z potem), chroni organy i tkanki, zwilża je, umożliwiając ciągły ruch np. w jelitach czy stawach. Dzięki wodzie mamy elastyczną skórę, miękkie wargi, błyszczące oczy. Ponad połowę wypijanych w ciągu dnia płynów powinna stanowić czysta woda. Dorosły człowiek powinien wypijać 1,5-2 litry płynów dziennie. W tym bilansie nie liczymy działających odwadniająco kawy i alkoholu. Można liczyć też tak: należy pić 30 ml na kilogram masy ciała, pamiętając, że zapotrzebowanie na wodę wzrasta podczas upałów, wysiłku fizycznego, ciąży i okresu karmienia. Warto wiedzieć, że w chwili gdy chce nam się pić, nasze ciało już od pewnego czasu cierpi na niedostatek wody.

Jeśli na co dzień zbyt mało pijemy, stajemy się podatni na kamicę nerkową, zaparcia, zwyrodnienia stawów, migreny, chroniczne zmęczenie, przesuszenie skóry. Ubytek 10 proc. wody z organizmu sprawia, że nie jesteśmy w stanie podjąć żadnej aktywności. Gdy z ciała człowieka zniknie 20-22 proc. wody, następuje śmierć.

Wody nie należy pić łapczywie i bez umiaru, bo łatwo wtedy wypłukać z organizmu cenne elektrolity. Elektrolity natomiast pomagają dłużej utrzymać siłę mięśni. Najlepiej mieć zawsze pod ręką butelkę i popijać z niej łykami (wtedy też łatwo skontrolować objętość wypijanych przez nas płynów: półtoralitrowa butelka powinna zniknąć w ciągu jednego dnia). Wypicie szklanki płynu nie powinno trwać krócej niż minutę. Szczególnie spokojnie należy pić podczas wysiłku fizycznego.
 Wysłana - 12-05-2005, 14:17
NiCk
Senior Member

Candy dobry wykładzik :) Ja z piciem wody nie mam problemu, piję wodę nie gazowaną \"Żywiec zdrój\" o smaku truskawkowym i jest dobrze :) Dziennie na bank schodzi 1,5 L :)

Szybka odpowiedź

Skocz do Forum