Wartosciowe produkty

Wysłana - 12-28-2005, 22:15
Miandan
Member

Jako że wiele osob nie moze pozwolic sobie na codzienne spozywanie filetow i tunczyka (cena i opory rodzicow przed zaskakujaco czestym zakupem tego pozywienia) chcialem zapytac o wasze opinie odnosnie innych tanich produktow, ktore moga byc w zastepstwie a czeto mozemy spotkac je w naszych lodowkach. A wiec wady i zalety:
1.Maslanka naturalna - w 1 litrze 30 gr bialka, czesto pije ja na noc jako posilek bialkowy lekko strawna
2. Kotlety sojowe - bogate w bialko wiadomo ze to nie to samo co filet ale jak ktos nie ma kasy to 1,5 zł za opakowanie a tez posiada bardzo duze ilosci bialka
3. Makrela w puszce w sosie pomidorowym
4. Makrela wedzona
Co myslicie o tych produktach, wady i zalety. Moze macie takze inne propozycje, ktore uciesza osoby ktorych nie stac na diete.

Wysłana - 12-28-2005, 23:22
darioman
Senior Member

Ad 1- maślanki na noc raczej nie polecałbym, bo może ci ona wyjść na brzuchu
Ad 2- Białko roślinne= niepełnowartościowe
Ad 3 i 4- nie wiem dokładnie :P
 Wysłana - 12-29-2005, 10:24
lukasz52
Senior Member

3 i 4 nie zabardzo lepiej tunczyk w sosie własnym, chociaz makrela w oleju lepiej niz w pomidorach :)
 Wysłana - 12-29-2005, 16:59
Miandan
Member

Co do kotletow sojowych zgadza sie ze to nie to samo co filet ale jak czasem nie ma co to mysle ze za 1,5zł w paczce mamy 50 gr bialka oraz 15 gr blonnika, natomaist ta maslanke pewnie przesune na wczesniejsza pore a nie na noc.

Co do makreli wedzonej to slyszalem ze zawiera bardzo zdrowy tluszcz ktory jestw skazany, podobnie jak oliwa z oliwek a co do reszty w koncu to ryba. Bo codziennie tunczyk tez moze sie przejesc.
 Wysłana - 12-29-2005, 17:25
Dugi
Senior Member

maslanki nie pij jedzac ryz - wzdecia jak cholera po tym sa i trening masz w plecy
 Wysłana - 12-29-2005, 17:38
Miandan
Member

Zgadza sie maslanke albo pije sama albo jak mi sie chce robie sobie w mikserze z bananami wychodzi super meiszanka. natomiast ryz jadam najczesciej z tunczykiem (salatka), albo z truskawkami(lato). Czesto tez do obiadu. Aha co myslicie o kuskusie czesto z lenistwa mieszam go z tunczykiem bo jego przygotowanie jest bardzo szybkie a weglowodanow zawiera podobne ilosci co ryz?
 Wysłana - 12-29-2005, 20:53
darioman
Senior Member

Cytat:
Co do makreli wedzonej to slyszalem ze zawiera bardzo zdrowy tluszcz
Omega 3. Większość ryb go ma, jak chcesz zwiększyć jego spożycie, to wybieraj tłuste ryby( typu halibut)Ale makrela też ma go sporo z tego co wiem

Szybka odpowiedź

Skocz do Forum