Cześć, co robić w przypadku gdy wziąłem sobie urlop wychowawczy a mój pracodawca przez to chce rozwiązać umowę o pracę ? Niby argumentuje to tym, że firma podupada itd. ale mi się wydaje, że to jest spowodowane tym, że wziąłem sobie ten urlop wychowawczy. Co mogę zrobić w tej sytuacji ?
W takim razie może skieruj sprawę do sądu pracy ? bo według mnie to też coś tutaj nie gra. Nie powinno się zwalniać pracownika podczas tego gdy on jest na urlopie wychowawczym.
Pozdrawiam.
__________________ Wódka 25zł Kieliszki 5zł spojrzenie matki gdy wracasz do domu-bezcenne
Raczej skierowanie sprawy do sądu tutaj za wiele nie da, bo szef ubezpieczył się i ma wymówkę dlaczego rozwiązał umowę. Według mnie dobrze byłoby z nim pogadać tak na poważnie
nie koniecznie musi tak być, ale nawet jakbyś miał rację że pracodawca zwolnił Cię tylko przez to, że byłem na urlopie wychowawczym to masz szansę na wygranie całkiem sporych pieniędzy w sądzie. Także zastanów się dobrze, może warto ?
to ja już sam za bardzo nie wiem co robić w tej sytuacji. Sprawdzałem kilka wyjść i każde tak samo ciężkie. Może po prostu pogadać o tym z prawnikiem i dowiedzieć się czy są szanse na wygranie sprawy ?