Upoważnienie do reprezentowania w urzędzie

Wysłana - 12-17-2009, 11:04
Chajsi
Gość

Chciałbym się dowiedzieć jak może wyglądać wzór upoważnienia do reprezentowania w urzędzie ? Wyjeżdżam niedługo zagranicę i chciałbym aby któryś z moich rodziców miał upoważnienie takie dzięki niemu mógłby mnie reprezentować w tych urzędach. Mam nadzieję, że nie jest to trudne do zrobienia bo wiem, że sporo urzędów będzie do mnie pisało.

Wysłana - 03-16-2010, 10:26
Kajson69
Senior Member

prosze bardzo tutaj jest informacja o tym jak wygląda to ze strony prawnej:

"Art. 32. Strona może działać przez pełnomocnika, chyba że charakter czynności wymaga jej osobistego działania.

Art. 33. § 1. Pełnomocnikiem strony może być osoba fizyczna posiadająca zdolność do czynności prawnych.
§ 2. Pełnomocnictwo powinno być udzielone na piśmie lub zgłoszone do protokołu.
§ 3. (6) Pełnomocnik dołącza do akt oryginał lub urzędowo poświadczony odpis pełnomocnictwa. Adwokat lub radca prawny oraz rzecznik patentowy może sam uwierzytelnić odpis udzielonego mu pełnomocnictwa.
§ 4. W sprawach mniejszej wagi organ administracji publicznej może nie żądać pełnomocnictwa, jeśli pełnomocnikiem jest członek najbliższej rodziny lub domownik strony, a nie ma wątpliwości co do istnienia i zakresu upoważnienia do występowania w imieniu strony. "

Wysłana - 03-16-2010, 12:49
arczi74
Senior Member

Moja matka pisała takie upoważnienie na mnie abym ją mógł reprezentować jak coś w urzędach ponieważ ona jest przykuta do łóżka. Zapytam się jej później w jaki sposób to należy robić.

Chyba że jeszcze komuś na tym zależy ?

Wysłana - 03-17-2010, 17:51
Yamayka77
Senior Member

Arczi ale co dokładnie wiesz na ten temat ? możesz po prostu za mamę podpisywać wszystkie papiery ?
 Wysłana - 03-17-2010, 19:25
Asiula2
Senior Member

No tak upoważnienie jest głównie po to aby podpisywać za inną osobę dokumenty

Wysłana - 03-18-2010, 08:46
AstiV
Senior Member

To chyba jasne, że takie upoważnienie pisane jest głównie po to aby człowiek mógł sobie spokojnie podpisywać papiery za chorą osobę
 Wysłana - 03-18-2010, 08:54
Sandi88
Senior Member

Wbrew pozorom uzyskać takie upoważnienie w naszych Polskich urzędach jest naprawdę ciężko.
Sama starałam się o to aby moja mama mogła reprezentować babcię w urzędach i co ? Wielkie bagno przez co nie da się nic załatwić. Urzędniczki to olewają
 Wysłana - 04-01-2010, 08:24
Ryba123
Gość

Zdobyć takie upoważnienie do reprezentowania w urzędzie to nie problem. Wystarczy po prostu się o to postarać i mamy problem z głowy. Dla chcącego nic trudnego

Szybka odpowiedź

Skocz do Forum