Trening dzielony, proszę o korektę

Wysłana - 10-13-2007, 15:47
mann411
Junior Member

Za niedługi czas planuję przejść do treningu dzielonego rozpisanego przez trenera mistrzów, zaczerpniętego z książki jego autorstwa ?System Joe Weidera?.

PONIEDZIAŁEK
1. Wyciskanie w leżeniu
2. Rozpiętki na skośnej ławce
3. Wyciskanie sztangi stojąc (superserie)
4. Unoszenie sztangielek bokiem (superserie)
5. Podciąganie sztangi stoąc
6. Podciąganie sztangi w opadzie
7. Unoszenie przedramion ze sztangą (ss)
8. Francuskie wyciskanie leżąc (ss)
9. Unoszenie przedramion ze sztangielkami na skośnej łąwce
10. Skłony boczne tułowia (ss)
11. Spinanie brzucha w leżeniu (ss)
WTOREK
12. Przysiad
13. Martwy ciąg
14. Krążenie barkami
15. Wyprosty nóg w siadzie (ss)
16. Zginanie nóg w leżeniu (ss)
17. Wspięcia na palce
18. Unoszenie nóg
19. Zginanie nadgarstków ze sztangą trzymaną podchwytem (ss)
20. Zginanie nadgarstków ze sztangą trzymaną nachwytem (ss)
CZWARTEK
1. Wyciskanie w leżeniu w wąskim uchwycie
2. Wyciskanie na skośnej ławce
3. Przenoszenie sztangielki za głowę
4. Wyciskanie zza karku (ss)
5. Unoszenie sztangielek bokiem w opadzie (ss)
6. Podciąganie sztangi w opadzie
7. Unoszenie przedramion ze sztangielkami w siadzie
8. Unoszenie przedramienia z łokciem opartym o udo (ss)
9. Francuskie wyciskanie w siadzie (ss)
10. Skłony boczne tułowia (ss)
11. Spinanie brzucha w leżeniu (ss)
PIĄTEK
12. Przysiad
13. Wyprosty nóg w siadzie
14. Zginanie nóg w leżeniu (ss)
15. Wykroki z przyklękiem na jedno kolano (ss)
16. Martwy ciąg
17. Krążenie barkami (ss)
18. Podciąganie sztangielki jedną ręką w opadzie (ss)
19. Chód ze wspięciami na palce
20. Unoszenie przedramion ze sztangą trzymaną nachwytem
21. Spinanie brzucha ze skrętem tułowia (ss)
22. Unoszenie kolan w siadzie (ss)

Zazwyczaj w każdym ćwiczeniu są 3 serie po 9 powtórzeń. Wyjątek stanowią brzuch i przedramiona.

Nie do końca jednak podoba mi się ten plan. Chciałbym drastycznie zwiększyć intensywność na klatkę piersiową i bicepsy, kosztem barków i nóg. Uważam, że jest to dla mnie ważne, ponieważ mam pewne dysproporcje spowodowane nierównomiernym wzrostem mięśni w poszczególne grupach. Świetnie udało mi się do tej pory rozwinąć grzbiet, barki i uda, jednak są nieproporcjonalne do reszty, a przede wszystkim do klatki piersiowej, która nadal pozostaje moim najsłabszym punktem. Stosunek objętości bioder do objętości klatki piersiowej jest zdecydowanie za duży, a bicepsy są za małe w stosunku do tricepsów, i mięśni naramiennych.

Chciałbym, abyście pomogli mi skorygować plan tak, abym mógł dzięki niemu wyrównać dysproporcje.

Wysłana - 10-25-2007, 16:32
mann411
Junior Member

Zmieniłem ten plan treningowy, oceńcie czy dobrze oraz dajcie swoje propozycje.

Otóż zmiejszyłem ilość ćwiczeń na nogi, dodałem dodatkowo jedno ćwiczenie na klatkę piersiową, biceps oraz ściąganie linek na grzbiet. Ćwiczenia na biceps i triceps przeniosłem na wtorek i piątek, a przedramiona na poniedziałek i czwartek.

PONIEDZIAŁEK
Klata
Wyciskanie w leżeniu
Rozpiętki na skośnej ławce
Barki
Serie łączone
1)Wyciskanie sztangi stojąc
2)Unoszenie sztangielek bokiem
Podciąganie sztangi stojąc
Grzbiet
Podciąganie sztangi w opadzie
Podciąganie sztangielki w opadzie tułowia
Przedramiona
Superserie
1)Zginanie nadgarstków ze sztangą trzymaną podchwytem
2)Zginanie nadgarstków ze sztangą trzymaną nachwytem

WTOREK
Uda + Prostownik
Przysiad
Martwy Ciąg
Wyprosty nóg w siadzie
Zginanie nóg w leżeniu
Ręce
Supersierie
1)Unoszenie przedramion ze sztangą
2)Francuskie wyciskanie leżąc
Unoszenie przedramion ze sztangielkami na skośnej ławce
Łydki
Wspięcia na palce

CZWARTEK
Klatka
Wyciskanie na skośnej ławce
Wyciskanie w leżeniu, w wąskim uchwycie
Rozpiętki na płaskiej
Przenoszenie sztangielki za głowę
Barki
Serie łączone
1)Wyciskanie zza karku
2)Unoszenie sztangielek bokiem w opadzie
Grzbiet
Podciąganie sztangi w opadzie
Ściąganie linek
Przedramiona
Unoszenie przedramion ze sztangą trzymaną nachwytem

PIĄTEK
Uda + Czworoboczny
Wyprosty nóg w siadzie
Zginanie nóg w leżeniu
Krążenie barkami
Ręce
Naprzemienne unoszenie przedramion ze sztangielkami
Superserie
1)Unoszenie przedramienia z łokciem opartym o udo
2)Francuskie wyciskanie sztangielką
Unoszenie przedramion ze sztangielkami na skośnej ławce
Łydki
Wspięcia na palce

Docelowo 3 serie po 9 powtórzeń prawie w każdym ćwiczeniu.
Talia wg własnego uznania.
Proszę o szybką ocenę, poniewać już za niedługi czas chcę przejść na nastęopny poziom.

Wysłana - 10-25-2007, 16:46
Kmil
Senior Member

staż? nie podoba mi się ten plan :P na grzbiet 3 ćwiczenia dodaj MC a nogi rób później, jak dopiero skończyłeś ogólnorozwojowy to po co Ci superserie? no chyba że już jesteś zaawansowany i nic nie idzie w obwodzie, a co to są serie łączone? jakieś superserie? nogi wystarczy raz w tygodniu a porządnie , chyba że robisz rzeźbę bo ten plan tak wygląda wszystko robisz po dwa razy w tygodniu poza tym treningi moim zdaniem nie były by dokładne robiąc w jeden dzień klate, barki i grzbiet ;/
 Wysłana - 10-25-2007, 17:32
mann411
Junior Member

Staż wynosi u mnie 6 miesięc z trzy-miesięczną przerwą, tzn 4 miesiące treningów, 3 miesięce przerwy, i teraz kończę drugi miesiąc trenigów po przerwie.

Moim celem związanym z tym planem trenigowym jest osiąganięcie proporcjonalnej symetrii i kształtu umięśnienia, oraz zwiększenie masy, siły i wytrzymałości mięśniowej. Zależy mi na treningu dzielonym, by każda grupa była ćwiczona dwa razy w tygodniu oraz by znaczenie podniesć intensywność na klatkę piersiową i biceps. Czy taki rozkład jaki ułożyłem PN CZW(Klata, Barki, Grzbiet) zamiast (Klata, Barki, Grzbiet, Ręce) i WT PT(Nogi, Ręce) zamiast (Nogi)jest dobrym patentem?
 Wysłana - 10-25-2007, 17:36
Raptor
Gość

Cytat:
Nie do końca jednak podoba mi się ten plan. Chciałbym drastycznie zwiększyć intensywność na klatkę piersiową i bicepsy, kosztem barków i nóg.
Na superseriach i seriach zlozonych chcesz zwiekszac inesywnosc?? Jest to niemozliwe zbyt krótkie odpoczynki. Moze pomyliles pojecia? Tz. intesywnosc to nie obejtosc.

Jak to stwierdziles, ze masz nieproporcjonalna sylwetke po dwoch miesniacach regularnych cwiczen?

EDIT:

troche spoznilem sie z odpowiedzia

Wysłana - 10-25-2007, 17:49
mann411
Junior Member

Jaka jest więc Wasza propozycja. Chodzi mi już teraz tylko o sam rozkład grup. Czy jeżeli ćwiczenia na ręce przeniosę do nóg, to czy będzie to miało jakiś wpływ na ogólną jakość treningu.
 Wysłana - 10-27-2007, 08:20
mann411
Junior Member

Zależy mi treningu dzielonym, AB-AB--, Joe Weider taki podał rozkład(przedramiona, prostownik, czworoboczny i brzuch pominąłem):

PN CZW Klata, Barki, Grzbiet, Ręce
WT PT Nogi

Na nogi jest bardzo dużo ćwiczeń, za dużo jak dla mnie, dlatego postanowiłem coś przenieść z programu na PN i CZW. Wybrałem Ręce, czyli biceps i triceps. Teraz tak to wygląda(podaję tylko główne partie):

PN CZW Klata, Barki, Grzbiet
WT PT Nogi, Ręce

Czy to dużo zmieni, gdy trening rąk na trening nóg przełożę, czy koniecznie musi być (w większośći) A - górna połowa ciała, B - dolna połowa ciała.

W książce "Arnold - Edukacja kulturysty" Arnold proponował jeszcze inny wariant. Do trenongu nóg dokładał trening klatki piersiowej, i tak to wyglądało(nie podaję mniejszych grup):

PN CZW Nogi Klata
WT PT Barki, Plecy, Ręce

Jak wam się to widzi, dobry jest mój pomysł?

Wysłana - 10-27-2007, 11:35
leo
Senior Member

te pomysly sa dobre, jak bys mial kilka lat doswiadczenia z kulturystyka .obojetnie ile masz lat ,na ten sport potrzeba duzo czasu poswiecic . im bardziej bedziesz sie spieszyl tym gorzej dla ciebie . przeczytales 2 ksiazki od najwiekszych kulturystow naszych czasow i myslisz ze wiesz wszystko o treningu . mieszasz , zmieniasz... to nie trening dla ciebie . powinienes cos od podstaw poczytac . jedz 3 mieszki na ogolnym .w tym czasie poczytaj troche . i potem sie zglos
 Wysłana - 10-27-2007, 13:10
mysiak
Senior Member

trochę za duzo tu klatki:) a i mógłbyś przynajmiej gdzie niegdzie wprowadzić progresje:)
 Wysłana - 10-28-2007, 18:20
mann411
Junior Member

Zrobie chyba ostatecznie tak jak Joe Weider napisał PN CZ górna połowa, WT PT dolna połowa, trochę zmiejsze ilość ćwiczeń na nogi i barki, albo będę robił mniej serii na te grupy. Gdzie niegdzie wprowadzę progresję, tak jak mysiak mi doradził. Będę oczywiście prowadził dokładne zapiski postępów. Jeżeli stanę po jakimś czasie w rozwoju, to będę kombinował nad kolejnym etapem treningów.

Szybka odpowiedź

Skocz do Forum