strata pracy

Wysłana - 11-16-2006, 12:57
Adams
Senior Member

yo,
Nieprzyjemna sprawa, tata wraca dziś do domu wcześniej niż zwykle, pytam czemu, odp. "straciłem prace". Jakie przysługują prawa osobom zwolnionym z dnia na dzień? Odprawa 3 miesięczna? CO trzeba podpisać, a czego nie podpisywać jak pracodawca da papiery? A co jeśli pracodawca nie placił Zusu przez ostatnie 2 miechy?? DO sądu go czy skarbowy ściągnie? Kiedyś jak nie płacił z rok czasu to skarbowy ściągnął, ale teraz sytuacja jest inna, bo ojciec juz tam nie pracuje. Ojciec pojechał właśnie do znajomej, która troche się tym interesuje, ale dobrze by było, gdyby ktoś mi pomógł. MOże kogoś pracodawca chciał jeszcze na koniec wycyckac i powie jak tego uniknąć? Ogólnie w Warszawie jest troche roboty, więc ojciec powinien sobie poradzić, ma uprawnienia instalacyjne na kotłownie i ogrzewania oraz gazowe.... może ktoś slyszał o pracy w Wawie dla człowieka z takimi uprawnieniami?
z gory thx

Wysłana - 11-16-2006, 13:46
LoLiTa
Gość

Radzę wejść na stronkę gdzie udzielane są różne porady prawnicze.
Jak tylko będę się widzieć z siostrą, która jest prawnikiem to się czegoś dowiem.
 Wysłana - 11-16-2006, 13:50
Adams
Senior Member

wielkie dzieki, czy należy się dodatkowa odprawa za niewykorzystany urlop?
 Wysłana - 11-16-2006, 20:44
LoLiTa
Gość

W ciągu roku każdemu pracownikowi nalezy się okreslona ilosc dni wolnych/urlopu. Nie wiem jak teraz więc sprawdz, ale jeszcze jakis czas temu pracownikowi należał się urlop i jesli był płatny to również musiał dostac pieniadze po zwolnieniu.
Pamietaj by uwzglednic przyczyny zwolnienia czy byly spowodowane wila pracownika czy moze z przyczyn ekonomicznych zakladu pracy.
 Wysłana - 11-17-2006, 14:56
Adams
Senior Member

dzieki lolita za zainteresowanie. Własnie jest duzy problem z tym za co polecial. Jak sie zapytał o przyczyne, odpowiedz "dowie sie pan w poniedzialek na pismie". A jesli na pismie bedzie napisane ze z winy pracownika, a pracownik sie nie zgadza na to, bo niegdy nie dostal nagany, ani upomnienia? To jest mala firma prywatnya wiec, relacje sa tu inne, zwlaszcza ze pracodawca kiedys byl znajomym (kumplem) ojca. Od 2-3 lat sie niezgadzali w prywatnych sprawach, kumulowało sie to i co teraz , pracodawca napisze, ze z powodu konflikótw prywatnych?? Za porozumieniem nie wchodzi w gre, bo nie bedzie odprawy, czyli jak to zalatwic, zeby jak najwiecej kasy dostac, a zeby nie miec zbyt duzych problemow w znalezieniu pracy ?
 Wysłana - 11-17-2006, 15:24
mysiak
Senior Member

ja bym poszedł zgłosić to na policje i do sądu pracy oni się znaja na przepisach prawnych naszego kraju
 Wysłana - 11-18-2006, 15:46
LoLiTa
Gość

Policja nic nie pomoże, ponieważ to nie ich sprawa. Najlepiej pogadać z radcą prawnym, ponieważ on najlepiej zna się na obowiązującym teraz prawie pracy. Pytałam siostrę, ale ona nie specjalizuje się w prawie pracy, jednak poleciłam mi stronkę
[a href=\"http://prawo-pracy.pl/wyszukaj.html\" rel="nofollow" target=\"_blank\"]http://prawo-pracy.pl/wyszukaj.html[/a] wejdź i wpisując "odprawa" masz kodeks pracy i poszczególne art. i paragrafy odnośnie zwolnienia i odprawy.
 Wysłana - 11-18-2006, 20:35
Adams
Senior Member

na prawde jestem ogromnie wdzieczny lolita za pomoc :*
 Wysłana - 11-21-2006, 12:20
LoLiTa
Gość

wiele to Ci nie pomogłam, więc nie przesadzaj :]
 Wysłana - 11-22-2006, 20:32
Adams
Senior Member

pracodawca sprytny.... powiedzial, albo za zgoda (czyt. bez odprawy) albo wpisze paragraf 52 i wtedy do sadu, a przeciez zaden pracownik nie poprze zwolnionego, bo bedzie sie bal :/

Skocz do Forum