Stojaki na sztangę - ma ktos wymiary ??

Wysłana - 01-10-2006, 15:36
KoNdoR
Senior Member

Potrzebuje wymiarów stojaków - tzn przekroje profili i ich długości - moje stojaki będa nieregulowane tzn stała wysokosc (potrzebne mi tylko do robienia przysiadów). Chcialbym tylko wymiary dołu stojaka (tej stopy) i wymiary profili uzywanych do ich zrobienia.

Wysłana - 01-11-2006, 16:07
Mateusz17
Senior Member

doly zrub na 50cm urzyj profili kwadratu 4x4cm o grubosci 2mm a wysokosc tu masz wolne pole zalezy ile masz wzrostu itp itd
 Wysłana - 01-12-2006, 15:38
KoNdoR
Senior Member

robi sie z profili 50 x 50 x 2 mm (te 40 x 40 cos mi sie słabawe wydawały) , troszke ogolnie wzmocnilem konstrukcje - dam fotki jak juz beda (pewnie jutro) Całośc mnie wyszła ok 60 zł za oba stojaki - w sumie regulowane tez by tyle wyszły ale wiecej roboty z nimi jest i jakos nie ufam wytrzymałości na scinanie tego pręta/śruby która to podtrzymuje. No i w końcu mnie jest potrzebna jedna wysokość.
 Wysłana - 01-12-2006, 21:49
Mateusz17
Senior Member

stalowy 40x40x2 zaslaby przpraszam ale na maalurgi sie znam moze i maly a tak samo wytrzymaly jak 50x50x2 zebys mial mocniejszy to bys musial kupic o grubosci 4mm a mam w laweczce 40x20x20 i podtrzymuje on nawet 150kg dosc czesto a nawet wiecej i jeszcze sie nie zlamal ani nie wygiol moze i jest maly ale wytrzymaly sprubuj w tym otwur wywiercic bez chlodzenia wiertla chodzby woda powodzenia polamiesz je pozdro
 Wysłana - 01-13-2006, 06:20
KoNdoR
Senior Member

spokojnie - ja tez sie znam - i wytrzymałość na zginanie profilu 50x50x2 jest napewno wieksza niz 40x40x2 (sprawdziłem w RM Win) - to wynika przeciez z wiekości statycznych - lx ly Wx Wy - nie chce mi sie objaśniać o co chodzi bo jak sie znasz to wiesz co to za wartości - wystarczy spojrzeć w tablice.

ps otwór sie w tym wierci normalnie - przeciez to ścianka 2 mm to idzie elegancko tylko trzeba miec dobre wiertło i wiertarkę wolnoobrotową. I żadnego chłodzenia woda nie potrzeba w takim wypadku.
 Wysłana - 01-20-2012, 06:53
TaxiPolska.com
Gość

Post usunięty przez moderatora

Szybka odpowiedź

Skocz do Forum