Witam. Zastanawiam sie nad sensem zalozeniem sklepu motoryzacyjnego. Mieszkam w miejscowosci powyzej 5 tys. mieszkancow jest to miejscowosc przejazdowa do kielc o duzym natezeniu ruchu oddalona ok 12 km. U nas sa 3 takie sklepy z czego jeden u mechanika. Nie obsuguja konkretnych marek a wiekszosc czesci maja na zamowienie do wszystkich aut. Z tego co obserwuje nie widac duzego ruchu w koncu to nie spozywczy a jednak sie utrzymuja czyli to dobry interes. Musze podkreslic ze jeden miesci sie w pomieszczeniu z 10m2 i tak jak pisalem wszystko na zamowienie a na polkach same akcesoria.
Wg. mnie potrzebna jest konkurencja a mysle ze i 4 skepy se poradza a jak pisalem jest to miejscowosc przejazdowa wiec ci co maja dalej do miasta lub nie pracuja w miescie sa potencjalnymi klientami.
Chcialbym otworzyc sklep w ktorym na pierwszy rzut beda czesci eksploatacyjne(klocki,filtry,przewody wn, swiece, elem.zawieszenia itp.) np. do popularnych modeli 2,3 marek jak ford, opel, vw i akcesoria wszystko zalezy jak wyszloby z kasa. Podst. czesci byly by na polkach takze konkurencja by to odczula. Reszta czesci na zamowienie
Interesuje mnie ile trzeba na poczatek wylozyc kasy, nie musze miec wszystkiego odrazu ale do tych 2,3 marek podst. czesci wypadaloby miec, ile jest marzy na czesciach bo z tego co mowil mi mechanik, to sam sie dziwi jak kupuje w hurtowni i dostaje upust 30%no i wogole co o tym myslicie, jakie macie wskazowki.
Prosze osoby o odp. ktore siedza w tym interesie lub mialy kontakt. Mam 23 lata i chcialbym wrescie robic to co mi sprawia satysfakcje.
DZIEKI Z GORY