Skąd się wzięły nazwy znanych firm

Wysłana - 12-30-2009, 11:09
Niezarejestrowany
Gość

Pewnie tak jak ja czasami zastanawiacie się skąd wzięły się nazwy najbardziej znanych firm ? Oto odpowiedzi:

- Apple Computers

Jabłko było ulubionym owocem założyciela firmy, Steva Jobsa. Spóźniał się trzy miesiące z wypełnieniem nazwy swojej firmy i zagroził, że nazwię ją Apple Computers, jeżeli jego koledzy nie zaproponują czegoś lepszego do 5:00 rano.

- CISCO

To nie jest akronim, jak się powrzechnie wierzy. To skrót od San Francisco.

- Compaq

Tę nazwę sformowano używając COMp, w znaczeniu 'komputer' i PAQ dla oznaczenia małego, zintegrowanego obiektu.

- Corel

Nazwa jest pochodną imienia założyciela: Dr Michaela Cowplanda. Oznacza COwpland REsearch Laboratory (Laboratorium Badawcze Cowplanda).

- Google

Nazwa powstała początkowo jako żart przechwalający ilość informacji, jaką wyszukiwarka byłaby w stanie wyszukać. Pierwotnie brzmiała "Googol" - to słowo oznaczające liczbę w postaci 1 ze stoma zerami. Po tym jak założyciele - absolwenci Stanford - Sergey Brin i Larry Page zaprezentowali swój projekt aniołowi biznesu, otrzymali czek wystawiony na 'Google'.

- Hotmail

Założyciel firmy Jack Smith wpadł na pomysł (stworzenia) dostępu do e-mail przez sieć z każdego komputera na świecie. Kiedy Sabeer Bhatia stworzył biznesplan dla usługi pocztowej, próbował wszelkich nazw kończących się na "mail", by w końcu zdecydować się na "hotmail", jako że zawierała litery "html" - języga programistycznego używanego do pisania stron internetowych. Początkowo pisano HoTMaiL z selektywną wielkością liter.

- Hewlett Packard

Bill Hwelett i Dave Packard rzucili monetą, by zdecydować, czy firma którą wspólnie założyli nazywać się będzie Hewlett-Packard, czy Packard-Hewlett.

- Intel

Bob Noyce i Gordon Moore chcieli nazwać swą nową firmę "Moore Noyce", ale ta nazwa była już znakiem handlowym sieci hotelarskiej, więc zdecydowali się na akronim od INTegrated ELectronics (zintegrowane podzespoły).

- Lotus (ten od Notes)

Mitch Kapor wziął nazwę swojej firmy z "Pozycji Lotosu" inaczej "Padmasany". Kapor był nauczycielem Medytacji Transcendentalnejnej Maharishi Mehesh Yogi.

- Microsoft

Ukuta przez Billa Gatesa nazwa miała reprezentować firmę oddanej oprogramowaniu dla małych komputerów (MICROcomputer SOFTware). Oryginalnie ochrzczona jako Micro-Soft, pozbyła się potem myślnika.

- Motorola

Założyciel Paul Galvin wpadł na tą nazwę, gdy jego firma rozpoczęła produkcję radiów samochodowych. (Inna) Popularna wtedy firma radiowa nazywała się Victrola.

- ORACLE

Larry Ellison i Bob Oats pracowali w ramach projektu konsultingowego dla CIA (wywiadu amerykańskiego). Kryptonim projektu brzmiał Oracle (WYROCZNIA) (CIA postrzegała to jako system dający odpowiedzi na każde pytanie, lub coś w tym rodzaju). Projekt miał na celu pomoc w użytkowaniu nowonapisanego przez IBM kodu SQL. Koniec końców został on przerwany, ale Larry i Bob zdecydowali się dokończyć, co zaczęli i wyjść z tym na światło dzienne. Zachowali nazwę Oracle i stworzyli RDBMS. Później zachowali tę nazwę dla swojej firmy.

- Sony

Pochodzi od łacińskiego słowa "sonus" oznaczającego dźwięk i jednocześnie od słowa "sonny", które w amerykańskim slangu odnosiło się do bystrych dzieciaków.

- SUN

Założone przez czterech kolegów z Uniwersytetu Stanford SUN jest akronimem od Stanford University Network (sieć Uniwersytetu Stanford). Andreas Bechtolsheim zbudował mikrokomputer; Vinod Khosla zatrudnił go wraz z Scottem McNealy'im do produkcji komputerów na nim bazujących, a Billa Joy'ego do stworzenia dla niego Unixowego systemu operacyjnego.

- Yahoo!

Słowo to zostało wymyślone przez Jonathana Swifta i użyte w jego książce "Podróże Guliwera". Opisuje ona postać, która jest obrzydliwa w swym wyglądzie i zachowaniu, i ledwie jest człowiekiem. Założyciele Yahoo! Jerry Yang i David Filo wybrali tę nazwę, ponieważ sami siebie uważali za (takich) yahoo.

Wysłana - 01-04-2010, 15:56
devilek)(
Senior Member

Ciekawy materiał może pomoze niektórym aby trochę pomyśleli przed wyborem odpowiedniej nazwy dla firmy
 Wysłana - 03-17-2010, 10:51
craitle666
Senior Member

a ja się zastanawiam skąd wzięła się taka nazwa dla firmy jak Nike ? ktoś się w tym orientuje ?

Wysłana - 03-18-2010, 13:43
Manik2
Gość

Nazwa firmy Nike wzięła się po prostu od greckiej Bogini całkiem proste i logiczne.
Chcesz jeszcze się dowiedzieć czegoś o jakiejś firmie ?
 Wysłana - 03-19-2010, 09:10
Yamayka77
Senior Member

To może mi wyjaśnisz skąd się wzięła taka nazwa firmy jak Aston Martin ? zawsze były to samochody moich marzeń, a nawet nie wiem jaka jest geneza nazwy dla tej firmy
 Wysłana - 03-22-2010, 08:08
tedef9
Senior Member

Yamayka taką informację znalazłem:
Nazwa firmy pochodzi od wyścigu Aston Clinton Hill Climb i nazwiska jednego z założycieli, Lionel Martin.

Wysłana - 03-22-2010, 08:15
craitle666
Senior Member

to jak się bawimy jeszcze z tym dalej to niech ktoś powie skąd się wzięła nazwa firmy Google ?

Wysłana - 03-23-2010, 08:51
Niezarejestrowany
Gość

kurde ludzie nie umiecie używać wyszukiwarki ? przecież spokojnie można sobie znaleźć takie informacje:

"Nazwa "Google" powstała z niepoprawnego zapisu słowa "googol". Jesienią 1997 r. Brin i Page potrzebowali nowej nazwy dla wyszukiwarki BackRub. O pomoc poprosili Seana Andersona kolegę z pokoju Page'a, który miał za zadanie wypisywać na tablicy wszystkie słowa jakie przyjdą mu do głowy. W końcu którejś sesji Sean zaproponował Googolplex uzasadniając "Staracie się opracować produkty, które pozwoliłyby ludziom na przeszukiwanie dużej ilości danych a googol to przecież ogromna liczba". Larry, któremu spodobała się nazwa, sprawdził, czy domena jest wolna i jeszcze tego wieczora ją zarejestrował, nawet nieświadomy błędu, który popełnił wpisując "google", a następnie nową nazwę wypisał na tablicy w pokoju. Rano Tamara Munzner dopisała "chyba miało być googol?". Oczywiście prawidłowa nazwa, czyli liczba, była już dawno zarejestrowana.

Twórcą tego terminu był Milton Sirotta, a spopularyzował go amerykański matematyk i wuj Sirotty, Edward Kasner. "Googol" oznacza liczbę 10100 (w zapisie dziesiętnym jedynka i 100 zer)."
 Wysłana - 03-29-2010, 21:57
michek
Gość

niektóre nazwy firm biorą się po prostu od ich założycieli ! Zresztą jakby tak patrzeć to z 50 % nazwy firm pochodzi od ich założycieli
 Wysłana - 03-29-2010, 23:23
Lipenek
Gość

ja bym chciał aby ktoś mi wytłumaczył skąd wzięła się nazwa np. Komarsek ?

Szybka odpowiedź

Skocz do Forum