Pomysł na Biznes

Wysłana - 12-12-2009, 14:22
Gratek21
Senior Member

Niech każdy z was tutaj może pisze to jakie ma najlepsze pomysły na biznes ? Sam myślę o tym aby założyć sklep ze zdrową żywnością, ale nie jestem do końca przekonany czy w małym mieście taki sklep będzie miał branie ? Nie będzie w nim nic znajdowało się co by szkodziło zdrowiu, konkretne filtry produktów. Jak wam się wydaje czy to dobry pomysł na biznes?

Wysłana - 12-14-2009, 11:39
numkson
Senior Member

Gratek jeśli w Twoim mieście jest popyt na takie rzeczy to oczywiście możesz spróbować z takim sklepem. Chociaż wiem, że u mnie w mieście ludzie raczej nie chodzili by za często do takiego sklepu. Coraz to rzadziej ludzie dbają o zdrowie także, nie wiem jak z tym sklepem naprawdę będzie ;)

Wysłana - 01-27-2010, 09:43
Niezarejestrowany
Gość

ja myslalem zeby otworzyc budke z kebabem, co sadzicie o tym pomysle? podobno niezla kasa z tego, tylko sanepid pewnie meczy bardzo, te wszystkie przepisy ;/
 Wysłana - 03-11-2010, 07:20
Vixel
Senior Member

Moi zdaniem wpaść na dobry pomysł na biznes to nie jest wcale taka łatwa robota. Przede wszystkim dobry pomysł na biznes to będzie taki, którego w naszej okolicy jeszcze nie uświadczysz. Dla przykładu mój znajomy uważał, że dobrym pomysłem na biznes jest otwarcie salonu z maszynami, bo sporo ludzi w to gra już nałogowo, ale nie sprawdził, że już taki salon u nas istnieje i sporo ludzi właśnie tam chodzi przegrywać swoje pieniądze. Ludzie przyzwyczaili się do tamtego salonu, a pomysł na biznes mojego kolegi przez to nie wypalił i był stratny. Trzeba zawsze pamiętać, aby obrócić się po miejscu gdzie chcemy stawiać biznes czy będzie na niego popyt. Dobrym przykładem może być też Internet w którym roi się od dobrych pomysłów na biznes np. nasza-klasa.pl wcześniej takiego portalu w Internecie Polskim nie było i oczywiście udało się im zdobyć całkiem niezłą sławę a co za tym idzie pieniądze i mogą śmiało powiedzieć, że ten pomysł na biznes był bardzo dobry i skuteczny. A później po naszej klasie dużo ludzi próbowało ją podrabiać i tworzyli inne portale społecznościowe i niestety te pomysły na biznes nie wypalały przez to, że wszystkich ich klientów zabrała nasza klasa. Więc w Internecie radzę mieć oryginalny pomysł na biznes, ponieważ jak chcemy coś podrabiać to musimy wtedy mieć naprawdę bardzo dobrą reklamę, bez której zwyczajnie nie uda się nam nic zrobić. No i jeszcze trzeba pamiętać o tym, że pomysł na biznes w Internecie nie może być też klonem innego serwisu bo możemy mieć problemy w sądzie przez to, gdyż ten serwis który już istnieje może nam założyć sprawę o powielanie pomysłów. A jeszcze wiadomo, że w Internecie dobrym pomysłem na biznes jest zawsze strona w której można znaleźć filmy erotyczne dla dorosłych, których tak dużo powstaje ostatnimi czasy. Tylko tutaj też trzeba pamiętać o tym, że istnieją prawa autorskie nawet dla takich filmów, więc nie wystarczy wrzucać byle jakiś filmów. Następnie podczas kombinowania dobrego pomysłu na biznes musicie sobie odpowiedzieć na ważne pytanie, co nam się podoba co lubimy robić i dostosować ten pomysł do tego, żeby to co robimy przynosiło nam satysfakcję. Bo jaki jest sens robienia strony na temat języka Polskiego i różnego rodzaju pomocy z nim związanych skoro nie lubi ortografii i pisania stylistycznego, a wolimy od tego matematykę. A tak jeszcze chciałem zahaczyć o strefę poza Internetem to można te wszystkie porady przenieść na normalny realny świat, że nie możemy robić tego co nie będzie sprawiało nam satysfakcji. U mnie doskonałym przykładem jest to jak mój wujek strasznie lubił majsterkować w różnego typu urządzeniach i robił to po prostu bo mu się to podobało, czasami psuł niektóre rzeczy tylko po to aby je naprawiać, dla niego doskonałym pomysłem na biznes jest to, że założył swój serwis napraw i teraz ma dużo klientów, ponieważ każdy wie że potrafi on naprawić naprawdę wiele urządzeń od kalkulatora do najnowszego komputera. Po drugiej stronie stoi za to inny znajomy ojca, który nie bardzo lubił samochody ale miał sporo pieniędzy odłożonych i wpadł na taki pomysł aby założyć własny komis samochodowy, oczywiście brak wiedzy i po części też chęci kierowania interesem skończył się tak, że po jakimś czasie musiał zamknąć komis gdyż przynosił on tylko same straty, także sami wiecie, że trzeba dobrze przemyśleć to jaki pomysł na biznes wymyślimy. Polecam wam to, abyście najpierw sprawdzili czy pomysł na który wpadliście nie jest powielany w okolicy gdzie to chcecie założyć (albo czy nie ma go w Internecie, jeśli o tą część chodzi), a dopiero później dalej myśleli co by tutaj zrobić.
Aha i najważniejsza porada to taka o której również można się dowiedzieć w Tym tekście to taka, żeby pamiętać o tym co się chce w życiu robić. Nie ma sensu wymyślać biznesu który będzie nam tylko przynosił stres, nerwy i niechęć wstawiania rano. Nie warto jest nawet go zakładać jeśli wiemy, że z tego będą jakieś pieniądze, lepiej spróbować czegoś co nam się będzie podobało i co będziemy mogli robić z pasją. Dlatego dla wszystkich przyszłych biznesmanów znajdźcie swój idealny pomysł na biznes !

Wysłana - 03-17-2010, 20:14
PatrycjaW
Member

Vixel dobrze napisał o tych całych pomysłach na biznes. można właśnie zauważyć jaka się w Polsce zrobiła moda na to aby każdy miał właśny interes. Ale ludzie przez to zapominają o tym, że trzeba nie tylko mieć dobry pomysł, ale i warunki do niego powinny być odpowiednie. Kilka osób z mojego otoczenia wpadło na fajne pomysły pozakładali firmy i za jakiś czas podupadały im te firmy, a wiecie dlaczego ? Po prostu nie wiedzieli jak wygląda rynek i zapotrzebowanie na dane usługi. Przestroga dla przyszłych biznesmenów, że sam pomysł na biznes to nie wszystko. pozdrawiam
 Wysłana - 03-17-2010, 20:19
andi2
Senior Member

tak tylko, że pomysł na biznes jest jednym z najważniejszych czynników jeśli chodzi o to aby firma wypaliła ! o tym też trzeba pamiętać. Bo co z tego, że kolejne osoby będą powielały pomysły innych jeśli nie będzie już powoli miejsca dla takich firm przez dużą konkurencję. A więc polecam wszystkim żebyście szukali pomysłów na dobry biznes a dopiero później przyglądali się czy może on wypalić w tym miejscu czy nie. Jest to jedna z najlepszych recept na sukces !
 Wysłana - 03-18-2010, 11:50
misiekpol
Senior Member

To i ja może dodam trochę od siebie próbowałem wymyślić jakiś idealny pomysł na biznes, który przynosił by mi w koncu jakieś zyski, ale niestety nie bardzo wiedziałem co można u mnie w mieście otworzyć. Aż z pomocą przyszedł mi nauczyciel przedsiębiorczości, który mówił o tym, że wcale nie trzeba mieć oryginalnego pomysłu na biznes, ale wystarczy, że będziemy potrafili wykorzystać swoje umiejętności i będziemy poświęcali się naszemu biznesowi z całej siły. Dlatego też otworzyłem sklep z odzieżą i mam teraz całkiem dobre przychody, ponieważ sprawdzam wszystkie ciuchy które są w moim sklepie sprzedawane. Doradzam się mojej dziewczyny oraz mamy co szczególnie warto sprowadzić aby się sprzedawało. I najlepiej wychodzi mi takie coś bo dzięki temu nie potrzebowałem pomysłu na biznes, którego szukałem przez tyle czasu. Ludzie zapomnieli o tym, że do sukcesu nie doprowadzi nas tylko oryginalny pomysł ale to jak my decydujemy o przebiegu tego biznesu ! każdy kto chce zarabiać trochę pieniędzy powinien o tym pamiętać ! Oczywiście nie zaprzeczam, że jak ktoś ma fajny pomysł na biznes to nie warto inwestować w niego swoich sił oraz pieniędzy, ale nie musi to być na Sto procent, może być również normalny biznes którego w mieście jest już dużo dla przykładu mój znajomy już szukał pomysłu dzięki któremu uda mi się wybić to wpadł na to aby sprzedawać spożywkę przez Internet, a nie udało mu się za bardzo to bo zapomniał że trzeba być dostępnym 24h jeśli faktycznie chcemy prowadzić taką sprzedaż i nie dawno musiał zwijać interes bo strasznie kiepsko mu się powodziło. A za to ja cały czas ciągnę swój pomysł może nie tak bardzo oryginalny ale ważne że cały czas mi się powodzi. Także chce przekazać innym wiadomości, że nie trzeba strasznie mieć pomysłów nie wiadomo skąd, ale wazne jest to aby nam się opłacało to robić i aby ludzie mieli z tego jakieś korzyści.
Pozdro

Wysłana - 03-18-2010, 12:17
devilek)(
Senior Member

Sama nie dawno wpadłam na taki pomysł, żeby założyć własny salon fryzjerski w którym pracowałyby Panie w bikini, ale jakie było moje zdziwienie jak po kilku dniach widziałam taki sam pomysł w gazecie
 Wysłana - 03-19-2010, 10:17
Hani1900
Senior Member

Devilek w gazetach było na ten temat, ale u mnie w mieście taki salon istniał już rok czasu i jakoś tym się nikt nie interesował ? Na to też należy zwracać uwagę, że jak ma się dobry pomysł na biznes to trzeba go również rozpowszechniać w różnego rodzaju mediach, aby ludzie o nim słyszeli

Wysłana - 03-23-2010, 13:57
fatek23
Senior Member

Widzę, że na forum pojawia się coraz to więcej różnego rodzaju fajnych pomysłów na biznes. Ale oprócz tego, że ludzie zapominają się rozglądać po okolicach swojego rynku w którym będą chcieli w przyszłości działać, to zapominają rozplanować ile pieniędzy będzie potrzebnych aby wykorzystać konkretne pomysły Ja kiedyś wpadłem na bardzo dobry pomysł związany z prowadzaniem tanich części do komputerów z Niemiec, miałem bardzo dobre źródło, ale sprzedawałem tylko na allegro co było wielkim błędem. Później ktoś także znalazł dobre źródło ściągania części do komputerów i przez to mój interes się załamał, gdyż ten ktoś postawił sklep w mieście i to głównie u niego wszyscy kupowali. Nie było sensu raczej ciąć tylko cen bo bym na tym nic nie zarabiał.

Aktualnie jestem mądrzejszy o różne doświadczenia związane z tym, że dobry pomysł na biznes nie wystarczy do tego, aby się utrzymać na rynku. Oprócz tego potrzebnych jest mnóstwo różnych rzeczy. Dla przykładu najlepszym aktualnie pomysłem jaki mi wpadł do głowy jest inwestowanie w zakłady bukmacherskie, ale potrzebne jest mi na to około 100 tysięcy złoty tak abym był pewny, że nigdy nie stracę pieniędzy. Więc nie ma sensu próbować i starać się o to aby w końcu wygrać pieniądze i nóż widelec może się uda bez tych 100 tysięcy złoty. Tutaj nie chodzi tylko o zakłady bukmacherskie, ale również o inne dziedziny biznesu. Dla przykładu chcesz kupić sklep z artykułami komputerowymi, nie masz wystarczająco dużo pieniędzy, ale co tam ważne że jest dobry pomysł na biznes. A później okazuje się, że przez brak pieniędzy nie możesz dostać najlepszego sprzętu komputerowego i ludzie zaczynają chodzić do sklepu w którym taki sprzęt sobie mogą kupić. Wniosek z tego jest taki, że jak człowiek nie ma pieniędzy na rozkręcanie pomysłu na biznes to nawet bardzo dobry pomysł na biznes do niczego się nie przyda, bo po jakimś czasie i tak możemy stracić. Sprawdzałem informacje i około 70 % założonych firm upada już po roku, a wiecie dlaczego ? bo pewnie właściciele tych firm nie docenili tego ile trzeba mieć pieniędzy aby założyć swoją własną firmę i teraz mają problemy. Sam kiedyś jeszcze raz chciałbym wystartować ze swoim pomysłem na biznes, ale do tego nie wiem jeszcze kiedy to będzie. Najlepiej to by było w chwili gdy będę miał pewność, aby mój biznes przy odpowiednich środkach pieniężnych mógł wypalić. Co wy o tym myślicie ? Czy coś takiego jest dobrym pomysłem ? Rozmawiałem nawet z osobami, którymi się udało w interesach, ale nie mieli świetnego pomysłu na biznes tylko powielali innych, ale mieli też dodatkowo coś czego nie ma za dużo początkujących przedsiębiorców, czyli mieli pieniądze, dzięki którym potrafili przetrwać najbardziej ciężkie chwile. Gdy ich firma chyliła się ku upadkowi i każdy spodziewał się, że już niedługo sklepy/ zakłady zostaną zamknięte To mieli zapasy pieniędzy dzięki którym ratowali biznesy. Zresztą jeśli dobrze pamiętam to nawet Palikot coś opowiadał o tym, że jak już miał swoją firmę to musiał uważać na to, aby zawsze mieć odłożone pieniądze na czarną godzinę aby było z czego ratować firmę, bo na rynku faktycznie jest ciężko. Zresztą nie ma co przytaczać jednego biznesmena, bo pewnie takich jak on są setki, gdyż kapitał bezpieczeństwa pozwala na to czego nie mogą inne firmy, czyli na przetrwanie nawet najtrudniejszych chwil.
Jak już przeczytałeś te moje wywody na temat pomysłów na biznes i sposobów jak należy je realizować to bardzo się cieszę, że nie pisałem tego na Marnę. Macie przestrogę na to, że nie tylko dobry pomysł na biznes jest najlepszym wyjściem z niektórych sytuacji.

Pozdrawiam, Fatek

Szybka odpowiedź

Skocz do Forum