Cześć, Czy w internecie można znaleźć jakiś poradnik na temat tego jak wygląda prawidłowy podział majątku po rozwodzie ? mój dobry znajomy ma zamiar się rozwodzić i teraz ma problemy bo praktycznie na wszystko zarobił on sam a nie podpisał intercyzy żadnej przed zawarciem związku. Może liczyć na w miarę sprawiedliwy podział majątku ?
To zależy od tego jak wszystkim zarządzi sąd w którym jest prowadzony rozwód. Dlatego najlepiej przed samym ślubem sobie zrobić intercyzę aby później nie było kłopotów.
__________________ jak jesteś fajna laska to pisz na PW ;)
tak ale jeszcze lepszym wyjściem z sytuacji jest jak małżeństwo samo dojdzie do porozumienia i podzielą po równo i sprawiedliwie wszystkie rzeczy z ich wspólnego życia
Tylko weź powiedz swojej żonie przed ślubem, że chcesz podpisać intercyzę to zaraz bym się zdenerwowała że facet myśli o tym, że po jakimś czasie się będzie rozwodził
ja to nawet sama mogłabym wyjechać z taką propozycją, aby później podział majątku po rozwodzie przebiegał szybko bez zbędnych problemów. Nie chciałabym nic od takiego faceta który by mnie rzucił.
sądy akurat w tych sprawach są praktycznie cały czas takie same, zawsze więcej majątku dają kobiecie, przynajmniej tak jest na rozprawach które ja znam