płynne ruszanie samochodem

Wysłana - 09-09-2009, 11:34
Gadem
Gość

Dopiero zaczynam robić prawo jazdy i jak byłam na pierwszych zajęciach to szło mi to naprawdę fatalnie dlatego pomyślałam sobie że fajnie by było nauczyć się płynnie ruszać samochodem na samym początku. Ale w jaki sposób trzeba to robić aby dobrze wychodziło ? Czekam na wasze propozycje.

Wysłana - 10-28-2009, 14:56
Binta3
Senior Member

Wszystko to trzeba dokładnie przećwiczyć :) bez tego na pewno będziesz cały czas miał problemy z płynnym ruszaniem

Wysłana - 11-02-2009, 20:41
4Fun_Mega_:D
Senior Member

a więc sprzęgło to taka tarcza tak samo jak gaz ... więc tarcza się ciągle rusza od gazu... a od sprzęgła nie , jeżeli sprzęgło puścisz to się tarcze spotkają a co za tym idzie szarpnie nim i ci zgaśnie..

A więc aby płynnie ruszyć trzeba dochodzić na gazie do 2tyś obrotów na sek , i ruszyć na pół sprzęgle puść sprzęgło do połowy dosyć szybko potem puszczaj sprzęgło powoli i dodawaj więcej gazu żeby doszło do 3tyś obrotów po słuchu będziesz wiedzieć ile obrotów masz....
jak ruszysz to potem wiesz co gaz sprzęgło bieg w górę gaz sprzęgło + hamulec + luz stoisz...! :P takie to proste , nie mówcie mi że 15 latek jeździ lepiej od 18 latków xD!
 Wysłana - 11-03-2009, 12:25
numkson
Senior Member

4fun chyba jesteś specem od wszystkiego co ? :D

Wysłana - 11-05-2009, 17:42
4Fun_Mega_:D
Senior Member

Cytat:
Napisał numkson Zobacz post
4fun chyba jesteś specem od wszystkiego co ? :D
Nie :P wiem to z doświadczenia xD
 Wysłana - 01-20-2010, 14:58
Niezarejestrowany
Gość

Nie na sekunde tylko na minutę :)
 Wysłana - 01-29-2010, 22:38
czif
Member

Nie wiek się tu liczy, lecz umiejętności, doświadczenie (możesz mieć 50 lat i zero doświadczenia) i duch walki ;) Jeśli ktoś wychodzi z założenia, że się czegoś nie nauczy, bo to jest zbyt trudne itd. to lepiej, żeby się za to nie zabierał i już na wstępie dał sobie na wstrzymanie...Bo primo - ultimo: niemożliwa jest tylko jedna rzecz...;P
 Wysłana - 02-28-2010, 09:21
lalka85
Junior Member

więc najpierw wciskam gaz a dopiero potem puszczam sprzęgło?
 Wysłana - 04-05-2010, 22:04
Niezarejestrowany
Gość

Jak mesz teren równy, wciskasz do końca sprzęgło, dajesz gazu, puszczasz sprzęgło, gdy zaczyna brać, chwile je przydtrzymujesz, po czym dalej puszczasz.

Gdy ruszasz pod górkie, trzymasz sprzęgło i hamulec, puszczasz sprzęgło do momentu, kiedy zaczyna brać, kiedy bierze, dalej nie puszczasz, noga z hamulca wędruje na gaz, po czym dalej puszczasz sprzęgło.
 Wysłana - 08-09-2010, 21:15
Niezarejestrowany
Gość

( 2tyś obrotów na sek)
po pierwsze to na minute a nie na sekunde
po drugie 2 tys obrotów pzdr. palisz sprzęgło

Szybka odpowiedź

Skocz do Forum