piwo domowe przepis

Wysłana - 11-19-2009, 10:13
Maszter
Gość

witam,
Zawsze uwielbiałem piwo byłem jego wielkim smakoszem, ale coś się u mnie ostatnio zmieniło. Nie wiem czy przestało mi smakować, albo zmieniło smak. Moim jedynym ratunkiem jest piwo domowe, słyszałem że nie jest to takie trudne ? Tylko dajcie jakiś łatwy przepis na to piwo domowe ?

Wysłana - 11-19-2009, 11:07
tedef9
Senior Member

Przepis z pisma "Pszczelarz polski i ogród" z roku 1937.
Na 4,5 litra wody bierzemy 60 dkg. miodu, gotujemy przez 30 minut zabierając szumowiny. Gdy woda wygotuje się dolewamy nowej, tak aby po skończonym gotowaniu było 5 litrów płynu. Po odszumowaniu płynu zanurzamy w woreczku z rzadkiego płótna l dkg chmielu i gotujemy chmiel w płynie przez dalsze 30 minut. Szumowiny zbieramy, następnie wyjmujemy woreczek i wyciskamy z niego płyn. Całość odstawiamy od ognia, aby ostygła. Odlewamy l litr płynu i studzimy przez wstawienie naczynia do zimnej wody aż stanie się letnim (około 30°).

Trochę drożdży (na koniec noża) używanych do ciasta rozrabiamy letnim płynem i wrzucamy do mniejszego naczynia, które ustawiamy w ciepłym miejscu. Gdy drożdże zaczną pracować (wydzielać bańki gazu), przelewamy ostudzoną już resztę płynu do gąsiora i dolewamy płyn z drożdżami czyli zaczyn. Szyjkę gąsiora zawiązujemy czystą gazą lub wstawiamy weń rurkę fermentacyjną. Gąsior należy trzymać w ciepłym miejscu. W ciągu 3 do 5 dni będzie się odbywać burzliwa fermentacja.

Po upływie tego czasu przenosimy gąsior w chłodniejsze miejsca na 3 dni, zlewamy piwo do czystych butelek i korkujemy wyparzonymi korkami. Butelki z piwem miodowym należy trzymać w chłodnym miejscu - przechowywane w ciepłym mieszkaniu mogą powysadzać korki.

Wysłana - 11-28-2009, 18:36
Brewmaker
Gość

Najłatwiejszy sposób:
W marketach budowlanych przy stoiskach hobbystycznych można trafić na ekstrakty słodowe nachmielone. Do jednej puszki 1,5kg lub 1,8kg trzeba jeszcze dokupić drugą puchę niechmielonego ekstraktu (można cukier ale gotowy smak może zniechęcić). Do polskich gotowców z WES nie trzeba nic dodawać. Syrop z puszki trzeba rozrobić z kilkoma litrami gorącej wody, dodać zawartość drugiej puszki, gotować z 10 minut. Przelać do jakiegoś wiadra (z podanej ilości wychodzi ok 20 litrów), uzupełnić chłodną wodą, schłodzić <30 st. i dodać załączone drożdże, przykryć czymś luźno. Temperatura 18-24 st C. Po 7 dniach zlać znad osadu do butelek, wcześniej do każdej dodając łyżeczkę cukru lub glukozy (PET 1-1,5 litra). Kilka dni w temperaturze fermentacji po czym odstawić w chłodniejsze miejsce na co najmniej 2 miesiące. Cierpliwość popłaca konsumpcją PRAWDZIWEGO piwa.
Bardzo ważną rzeczą jest sterylność, tak więc zarówno pojemnik fermentacyjny jak i butelki (mogą być PETy) trzeba potraktować np ACE czy innym bezzapachowym wybielaczem. Piwo chronić przed dostępem światła naturalnego.

Jeśli się spodoba można przyjść na bardziej zaawansowaną metodę, przynoszącą jeszcze więcej zadowolenia. Trzeba troszkę dodatkowego sprzętu, ale za to oszczędza się na surowcach. Wszystko co i jak do znalezienia w sieci.
Powodzenia i smacznego :)
 Wysłana - 12-02-2011, 13:07
Niezarejestrowany
Gość

puszki WESowe są przeznaczone na 12 litrów

Szybka odpowiedź

Skocz do Forum