pierwsza miesiączka

Wysłana - 04-16-2009, 05:19
asia
Gość

witam mam 14 lat i wydaje że wczoraj mnie dosięgła pierwsza miesiączka czy nie myślicie że to trochę za późno ? czy 14 lat to normalny wiek jak kobieta dostaje miesiączkę ? bo koleżanki z tego co mi opowiadały do dostawały pierwszą miesiączkę już w wieku nawet 12 lat. czy to w ogóle ma jakieś znaczenie kiedy pojawia się pierwsza miesiączka ?

Wysłana - 10-21-2009, 14:37
Ola Olcia
Gość

Mam 13 lat i jeszcze nie dostałam pierwszej miesiączki. Jestem bardzo wstydliwa i nawet mojej mamie wstydze sie powiedziec o niektorych sprawach np. o tym ze dostalam pierwsza miesiaczke ( gdy ja dostane )
co mam jej powiedziec ???
 Wysłana - 10-21-2009, 14:56
Madzix
Senior Member

Ola nie masz się czym martwić podobnie do Ciebie miałam problem z tym, aby powiedzieć mamie o miesiączce ogólnie słaby kontakt z nią miałam. Dopiero później około 14-15 lat jakoś zaczęłam z nią rozmawiać na te tematy. Najlepiej popytaj ją jak to u niej było z pierwszą miesiączką, może zaczniecie dobrze temat i sama powiesz o swojej
 Wysłana - 10-21-2009, 16:09
paty
Senior Member

Nie bój się o takich tematach z mamą rozmawiać, musicie o tym pogadać bo inaczej nigdy nie dojdziecie to porozumienia. Sama Cię nie pyta o miesiączkę ?

Wysłana - 10-22-2009, 13:07
lisicZka014hwdp
Gość

Wedłu mnie wiek nie ma dużego znaczenia i tak wgl to według mnie masz dobry wiek jak na 1 miesiączke ;)
 Wysłana - 10-31-2009, 11:56
Niezarejestrowany
Gość

Hej dziewczyny !! :D mam 13 lat moje kumpele z klasy mają już okres a ja nie !! kiedy dostane ?
I tak w ogóle to jestem wcześniakiem .urodziłam się o 2 miesiące za wcześnie czy to ma jakiś wpływ na datę pierwszej miesiączki ?? Bardzo się boje Pomóżcie !! Wstydze się kupić wkładki czy podpaski ! co robić ?
 Wysłana - 10-31-2009, 12:11
Adzia1
Senior Member

Raczej to nie ma żadnego wpływu na pierwszą miesiączkę jeśli lekarze nie wykryli u Ciebie żadnych problemów z rozwojem także spokojnie. Co do podpasek albo wkładek to najlepiej porozmawiaj o tym z mamą:)
 Wysłana - 10-31-2009, 15:51
Rabik
Junior Member

To kiedy nadejdzie pierwsza miesiączka zależy od genetyki i samego organizmu. Zupełnie normalne jest dostać okres w wieku 13 jak i 16 lat. Z reguły jeśli do 17 roku zycia nie dostanie się pierwszej miesiączki warto się udać do ginekologa z tą kwestią. Na pytanie kiedy nadejdzie pierwsza miesiączka nikt nie da odpowiedzi. Ale faktycznie warto spytać mamę kiedy ona dostała i czy wie kiedy jej matka dostała. Często ten wiek jest zbliżony w rodzinie.
 Wysłana - 12-03-2009, 19:53
Niezarejestrowany
Gość

ja mam 14 lat skończone i nadal nie mam misiaczki... u mnie w klasie juz wszystkie dziewczyna maja (oczywiscie po za mna)... chciała bym juz dostać bo głupio mi sie czasami przyznac ze jeszcze nie mam... :((
 Wysłana - 12-12-2009, 11:56
Niezarejestrowany
Gość

ja właśnie dostałam dwa dni tem mam 11 ale niewiem jak powiedzieć o tym mamie???

Szybka odpowiedź

Skocz do Forum