pensja za chorobowe

Wysłana - 03-02-2010, 08:05
matik00
Gość

w jaki sposób można sobie w domu obliczać pensje za chorobowe bo z tego co słyszałem to jak się jest na chorobowym to trzeba się liczyć z tym, że dostawać się będzie mniejszą pensję. Ja od kilku dni jestem sam na chorobowym i zastanawiam się na jaką pensję mogę liczyć ?

Wysłana - 03-02-2010, 20:43
kondziuW
Senior Member

opisane wszystko ładnie jest tutaj:

" Wysokość zasiłku zależy od tego, gdzie chorujesz i na co, zatem dostaniesz:

• 70 proc. pensji - jeśli chorujesz w szpitalu

• 80 proc. pensji - jeśli chorujesz w domu

• 100 proc. pensji - jeśli zwolnienie jest skutkiem wypadku przy pracy, w drodze do pracy lub z pracy albo chorobą zawodową

• 100 proc. pensji - jeśli chorujesz w czasie ciąży

• 100 proc. pensji - jeśli jesteś dawcą komórek, tkanek lub narządów i to jest powodem zwolnienia.

Uwaga! Chorując dłużej - ponad 90 dni - już nie dostajesz pełnej pensji. Przywilej ten skasowano i wszyscy niezależnie od tego, jak długo chorują, mają taki sam zasiłek (oczywiście uzależniony od rodzaju choroby i miejsca pobytu). "
 Wysłana - 04-21-2010, 17:03
Koleks
Gość

Jak faktycznie chcesz otrzymywać pensję za chorobowe to wybierz się do szefa i z nim o tym pogadaj !

Szybka odpowiedź

Skocz do Forum