Odstąpienie od umowy kupna sprzedaży pojazdu

Wysłana - 12-16-2009, 11:50
WaldekJo
Gość

cześć wszystkim forumowiczom.
Pierwszy raz jestem na tym forum i od razu chciałbym się was zapytać o to jak powinno wyglądać Odstąpienie od umowy kupna sprzedaży pojazdu ? Kompletnie nie wiem jak taką umowę trzeba zrobić, a zależy mi na tym aby wszystko ladnie i zgodnie z prawem było zaznaczone. Co możecie mi poradzić ?

Wysłana - 12-16-2009, 13:29
kondziuW
Senior Member

znalazłem w internecie takie informacje:

Art. 556. § 1 KC. Sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana ma wadę zmniejszającą jej wartość lub użyteczność ze względu na cel w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub z przeznaczenia rzeczy, jeżeli rzecz nie ma właściwości, o których istnieniu zapewnił kupującego, albo jeżeli rzecz została kupującemu wydana w stanie niezupełnym (rękojmia za wady fizyczne).

Art. 560. § 1. KC Jeżeli rzecz sprzedana ma wady, kupujący może (czyli wedle Pana wyboru) od umowy odstąpić (zwrot pieniędzy) albo żądać obniżenia ceny.
§ 2. Jeżeli kupujący odstępuje od umowy z powodu wady rzeczy sprzedanej, strony powinny sobie nawzajem zwrócić otrzymane świadczenia według przepisów o odstąpieniu od umowy wzajemnej.
§ 3. Jeżeli kupujący żąda obniżenia ceny z powodu wady rzeczy sprzedanej, obniżenie powinno nastąpić w takim stosunku, w jakim wartość rzeczy wolnej od wad pozostaje do jej wartości obliczonej z uwzględnieniem istniejących wad.
 Wysłana - 03-15-2010, 08:28
arczi74
Senior Member

Czyli tak w skrócie można sobie tak po prostu odstąpić od umowy kupna sprzedaży pojazdu czy będzie to nie możliwe ? czekam na odpowiedzi

Wysłana - 03-22-2010, 10:29
WaldekJo
Gość

Z tego co ja się rozglądałem to niestety jest to bardzo ciężkie do zrealizowania i podobno tylko w pojedynczych przypadkach można odstąpić od umowy kupna sprzedaży pojazdu

Szybka odpowiedź

Skocz do Forum