Odpowiedzialność dzieci za długi rodziców

Wysłana - 12-30-2009, 22:15
Ledwo
Gość

wczoraj w gazecie przeczytałem, że w Polskim prawie istnieje coś takiego jak Odpowiedzialność dzieci za długi rodziców ? Kompletnie tego nie rozumiem. Dziewczyny które ledwo wyrwały się z biedy nagle mają płacić za długi których nie mogą spłacić ich rodzice alkohlicy ? To jest przecież jakaś paranoja racja ?

Wysłana - 01-04-2010, 09:15
kondziuW
Senior Member

jeśli długi nie były ubezpieczone to jest tak, że przechodzą one z rodziców na dzieci. Znbam jeden taki przypadek, ale można się tego zrzec sądowonie, tylko wtedy nic już na Ciebie nie przechodzi
 Wysłana - 03-16-2010, 13:16
arczi74
Senior Member

tak jest, w tv o tym było głośno jak właśnie pewien chłopak dostał około 20 tysięcy długu po swoich rodzicach a teraz jest sam i nie ma jak go spłacić

Wysłana - 03-16-2010, 14:20
AstiV
Senior Member

tak tylko ten chłopak przecież dostał też po rodzicach mieszkanie które mógłby sprzedać i miałby pieniadze na spłatę długu. A do tego mógłby dla siebie kupić jakąś kawalerkę
 Wysłana - 03-24-2010, 12:43
Lapona
Gość

Tak to już jest w Polsce z prawem, że długi po rodzicach przechodzą na dzieci co dla mnie jest głupotą ! nie wiem z jakiego powodu coś takiego jest robione ? przecież dzieci normalnie powinny mieć łatwe życie po takich wydarzeniach a tu jeszcze długi na nich przechodzą
 Wysłana - 04-26-2010, 15:58
Niezarejestrowany
Gość

witam
mam problem z moja mama ,właśnie dowiedziałam się ze wzięła kredyt na spłatę innych kredytów w wysokości 30000 ,ma rentę i jak na razie spłaca dług ,tylko problem jest taki ze to alkoholiczka i znów wzięła kolejną pożyczkę.Co będzie jeżeli ich nie będzie miała z czego spłacać ,czy ja jako córka będę miała obowiązek to spłacić ??Nie posiada żadnego majątku ani rzeczy wartościowych .Pomóżcie !!!!
 Wysłana - 09-24-2011, 16:51
kris82
Gość

mam komornika przez długi mamy ok. 45000zł mama nie pracuje jak można to obejść aby komornik przestał ściągać długi mamy z moich zarobków prosze o pomoc

Szybka odpowiedź

Skocz do Forum