Na ławce poziomej gryfem powinienem dotykać klatki, czy odbijać gryf kilka cm od klatki?

Wysłana - 01-01-2007, 16:37
Rafalski
Member

Od jakiegoś czasu nurtuję mnie proste, ale dość ważne dla mnie pytanie ...
Mianowicie chodzi o to czy przy ćwiczeniach gryfem na ławce poziomej, przy opuszczaniu gryfu powinienem nim dotknąć klatki piersiowej czy powinienem ją wybijać w jakiejś odległości od klatki?
Nie wiem czy to ma znaczenie, ale w każdym razie chciałbym te pospolite ćwiczenie robić w dobry sposób techniczny...

Wysłana - 01-01-2007, 16:49
Adams
Senior Member

dobrze technicznie- przytrzymać na klatce 1 sek, ale jeśli bez przytrzymania to przynajmniej dotknąć
 Wysłana - 01-01-2007, 17:09
mucha
Gość

Tylko nie opieraj na klacie.Staraj się mieć cały czas napięte mięśnie klatki.
 Wysłana - 01-01-2007, 17:34
Adams
Senior Member

Mucha, o to mi chodziło, tylko nawet nie wyobraziłem sobie, że można 130kg położyć na klacie [img src=\"style_emoticons/[#EMO_DIR#]/smile.gif\" style=\"vertical-align:middle\" emoid=\":)\" border=\"0\" alt=\"smile.gif\" /]
 Wysłana - 01-01-2007, 17:44
Adam_177
Senior Member

można u mnie kolega ćwiczy sam i jak nie daje rady już podnieść to przesówa cieżar po sobie mówi że go czasem bolą żebra [img src=\"style_emoticons/[#EMO_DIR#]/biggrin.gif\" style=\"vertical-align:middle\" emoid=\":D\" border=\"0\" alt=\"biggrin.gif\" /]
 Wysłana - 01-01-2007, 18:16
Adams
Senior Member

to kolega mało zaradny, ja tez cwicze sam i zrobilem sobie zabezpieczenia tak, że jak sztanga przygniata mnie na 2 cm to koła obciążenia opierają się na takich moich pseudo zabezpieczeniach, równoległych do ławki. DObry sposób, bo mozesz opuszczać do końca klatki, ale jak nie dasz rady podnieść do przygniata Ci leciutko klatkę, ale jedziesz sztangą w stronę nóg, wstajesz bez problemowo i kładziesz sztangę na stojaki. Spróbuje to narysować, bo ciężko wytłumaczyć. Rysunek z góry

___________ asekuracja
X stojak
[[[[[[[[[[]]] ławka
X stojak
___________ asekuracja (nie wyszła równolegle, ale w rzeczywistości jest)
 Wysłana - 01-01-2007, 19:06
mucha
Gość

Dobre są też zabezpieczenia spawane do stojaków.Chodzi mi o takie haki na które można awaryjnie zaczepić sztange.

Wysłana - 01-01-2007, 19:19
Molesta
Gość

Jak umisz opanowac sztange to do klatki lecz w nia nie uderzaj lepszym rozwiazaniem bylo by zatrzymywanie sztangi na oklo 2cm od sutow i wycisakanie i ty tak rob
 Wysłana - 01-01-2007, 20:07
Adam_177
Senior Member

[!--quoteo(post=100932:date=pon, 01 sty 2007 - 20:06:name=mucha)--][div class=\'quotetop\']QUOTE(mucha @ pon, 01 sty 2007 - 20:06) [snapback]100932[/snapback][/div][div class=\'quotemain\'][!--quotec--]
Dobre są też zabezpieczenia spawane do stojaków.Chodzi mi o takie haki na które można awaryjnie zaczepić sztange.
[/quote]
no włąśnie może ma ktoś fotke jak to wygląda bo chciałem sobie takie zrobić
 Wysłana - 01-01-2007, 21:21
blaxus
Gość

Chodzi poprostu o to abyś nie odbijal sztangi od klatki. W taki sposob sobie pomagasz

Szybka odpowiedź

Skocz do Forum