Księgowość internetowa

Wysłana - 03-29-2010, 12:42
BartekPoznan
Junior Member

Co sądzicie o księgowości internetowej ? Sam zauważyłem, że jest to chyba jedno z najlepszych rozwiązań dla dopiero co startujących firm, prawda ? przecież koszta korzystania z takiej formy rozliczania są o wiele niższe dzięki temu, że nie zatrudniamy u siebie w firmie żadnej osoby od prowadzenia księgowości tylko zlecamy to komuś kto ma dużo więcej takich zleceń. Założyłem nie dawno razem z moich znajomym firmę i niby wszystko nam idzie bardzo dobrze, ale jedyny problem jest taki, że musimy płacić około 2.500 zł rocznie za tego typu usługi, a przecież różne firmy zajmujące się księgowością internetową dają ceny około 50 zł za miesiąc. Już gołym okiem można zauważyć, że dużo bardziej opłaca się korzystanie z tej drugiej opcji. Ale niestety nie jestem taki łatwo wierny i musi w tym być jakiś haczyk ? Co takiego ma normalne biuro rachunkowe czego nie ma firma zajmująca się księgowością internetową, że ceny tak drastycznie się między sobą różnią ? Jest tutaj jakaś osoba korzystajaca z tego typu usług ? Chciałbym się dowiedzieć co inni myślą na ten temat i czy faktycznie opłaca się ciąć koszta na księgowości w firmie ?

Wysłana - 03-30-2010, 11:21
RadekWaziekski
Gość

jak najbardziej warto jest się zainteresować księgowością internetową głównie z tego względu, że jest dużo tańsza od normalnej formy księgowości.
Mój brat ma firmę w której korzysta z usług z firmy która zajmuje się taką księgowością internetową. Na razie nic nie narzeka na nich, więc chyba wszystko z nimi jest ok. Wiadomo jest, że zwykła księgowa będzie podchodziła do nas indywidualnie, a firma zajmująca się e-księgowością będzie traktowała nas jako jednego z tysięcy klientów.
 Wysłana - 04-01-2010, 10:20
Michal-W
Junior Member

Sam korzystam z w/w usług. Bardzo wygodna sprawa taka e-księgowość. Nie muszę stać w korkach (warszawa..) no i cena za taką usługę jest zadowalająca dla początkującego przedsiębiorcy. W Warszawie ceny biura rachunkowego są w przedziale 500-700zł a księgowość internetowa to wydatek rzędu 50zł. Jak na razie jestem zadowolony i polecam tego typu usługi Wydaje mi się, że będziemy świadkami odejścia do lamusa tradycyjnej księgowości za kilka lat

Wysłana - 04-07-2010, 11:44
R-2oor
Gość

Cytat:
Napisał BartekPoznan Zobacz post
Co sądzicie o księgowości internetowej ? Sam zauważyłem, że jest to chyba jedno z najlepszych rozwiązań dla dopiero co startujących firm, prawda ? przecież koszta korzystania z takiej formy rozliczania są o wiele niższe dzięki temu, że nie zatrudniamy u siebie w firmie żadnej osoby od prowadzenia księgowości tylko zlecamy to komuś kto ma dużo więcej takich zleceń. Założyłem nie dawno razem z moich znajomym firmę i niby wszystko nam idzie bardzo dobrze, ale jedyny problem jest taki, że musimy płacić około 2.500 zł rocznie za tego typu usługi, a przecież różne firmy zajmujące się księgowością internetową dają ceny około 50 zł za miesiąc. Już gołym okiem można zauważyć, że dużo bardziej opłaca się korzystanie z tej drugiej opcji. Ale niestety nie jestem taki łatwo wierny i musi w tym być jakiś haczyk ? Co takiego ma normalne biuro rachunkowe czego nie ma firma zajmująca się księgowością internetową, że ceny tak drastycznie się między sobą różnią ? Jest tutaj jakaś osoba korzystajaca z tego typu usług ? Chciałbym się dowiedzieć co inni myślą na ten temat i czy faktycznie opłaca się ciąć koszta na księgowości w firmie ?
Różnice pomiędzy biurem a księgowością internetową są takie jak pomiędzy tym, że sam naprawiasz sobie samochód a naprawą u mechanika lub jak pomiędzy tym, że sam budujesz lub remontujesz dom albo zlecasz komuś.

Biuro przede wszystkim ponosi odpowiedzialność za prawidłowość prowadzonej ewidencji i to one jest rozliczane za błędy przed organami kontroli i sądami. Do biura dostarczasz dokumenty i czekasz na kwotę podatku jaka wychodzi do zapłacenia oraz ZUS - to wszystko co musisz zrobić jeżeli jesteś mało wymagający. Jeżeli oczekujesz więcej to osoba odpowiedzialna za księgowość Twojej firmy powinna doradzić Tobie jak w legalny sposób zmniejszyć zobowiązania podatkowe oraz jednocześnie wybija Ci z głowy idiotyzmy kreatywnych kolegów-doradców. Księgowa telefonicznie np. doradza Tobie w sprawach FV, gdy bardziej doświadczony "businessman" wciska Ci jakieś kity, o których nikt nie słyszał - jak to on sobie życzy abyś mu wystawił FV itd. Biuro zna lub powinno znać procedury kontrolne oraz nierzadko osoby kontrolujące firmy i wie, które z kosztów organy kontroli podważą lub mogą podważyć i bez żadnego wahania uznają np. za wysokie koszty paliwa w firmie lub ulubionych usług marketingowych. Biuro doradzi jakiego PKD należy unikać, aby nie narażać się na kontrolę związaną z praniem brudnych pieniędzy (znam takich przypadków wiele). Doradzi, w którą stronę rozwinąć firmę, aby np uzupełnić podstawową działalność firmy o kolejną branże i wyjść na tym opłacalnie od strony podatkowej. Doradza w sprawie form zatrudnienia pracownika oraz dofinansowań do niego. Mógłbym jeszcze wymienić mnóstwo innych argumentów, dla których opłaca się mieć biuro zamiast portalu księgowego, ale nie mam tyle czasu...

Tu przechodzimy do meritum. CZAS!.

Jeżeli masz go nadmiar to wiecznie się będziesz zastanawiał czy się opłaca korzystać z pracy innych czy samemu coś robić. Jeżeli masz czas to rób sam czyli, księguj sobie koszty wklepując FV jedna za drugą, przychody, prenumeruj gazetę podatkową, czytaj ustawy abyś wiedział co za 5 lat powiedzieć na kontroli dotyczącej tego roku i czytaj wypowiedzi na forach, których udzielają fachowcy lub pseudofachowcy. Jak masz czas to uprawiaj marchewki, pyry i hoduj własne krowy... a nie kupuj u pośredników. Jak masz czas to nie dość, że się nauczysz nowych zawodów to i nauczysz się odróżniać pozera od fachowca na forach. Powstaje jednak pytanie: Czym Ty się zajmujesz, że Twój czas jest wart poświecenia na to wszystko?

Jeżeli masz lub możesz mieć zlecenia pracy gdzie za godzinę powiedzmy płacą Tobie 100 PLN to zatrudnienie kogokolwiek, kto jest chętny pracować za powiedzmy 10PLN na godzinę jest opłacalne, gdyż korzystając z jego usług wykorzystujesz większość tej godziny na zarobienie Twojej wielokrotnie większej stawki. Dlatego niektórzy mają swoich kierowców, aby mogli pracować np. z laptopem na fotelu pasażera nie irytując się korkami, gdyż zarabiają więcej na fotelu pasażera aniżeli oszczędzając na fotelu kierowcy. Jeżeli biuro bierze od Ciebie więcej aniżeli wynika to z oszczędności czasu jakbyś sam to robił, sam jeździł po urzędach i sam się tłumaczył przed organami kontroli to ucz się tego fachu i rób to sam jak lubisz. Portal to narzędzie, a nie umiejętności. To samo się tyczy sytuacji, gdy nie masz tylu zleceń, abyś mógł zarabiać więcej, wtedy po prostu wykorzystaj ten nadmiar czasu, póki go masz.

Pamiętaj jednak, że poprawianie błędów często trwa dłużej niż ich popełnianie a już napewno kosztuje więcej w biurze. W naszym biurze, w którym pracuję za każdy poprawiany miesiąc bierzemy tyle ile normalne za jego zaksięgowanie bez rabatów. Jeżeli chodzi o początkujące firmy to u nas dajemy 40% rabatu w pierwszym roku dla firm, które rozpoczęły działalność, mailem można wysyłać FV przychodowe, a resztę dokumentów odbieramy w siedzibie firmy klienta, chyba, ze też są w formie elektronicznej. KPiR dostajesz na maila w PDF co miesiąc itd. Nie jestem jednak z Poznania, więc nie będę tu lansował naszego biura, chociaż mamy kilku klientów z tego miasta. Być może warto się zastanowić najpierw nad zmianą biura, a nie księgowością internetową.

Sory za ewentualne błędy stylistyczne w poście itp. Starałem się to szybko napisać i nie czytałem ponownie.
/Artur - Kujawsko-Pomorskie/

Szybka odpowiedź

Skocz do Forum