Jak osi±gn±a najleszpe wyniki... Biegaj±c

Wysłana - 06-08-2004, 11:02
HighTower
Senior Member

Rozchodzi sie o to jak zacz1a biegaa jak to robia zeby by3y najlepsze efekty, z czym to 31czya z czym nie. Poznaa tajniki tej dyscypliny. Czy biegaa tylko do tetna 175/min czy wyciskaa z siebie ostatgnie poty. Jak zwiekszaa dystans, jaka technika....
Reasymuj1a : co powinien wiedziea pocz1tkuj1cy biegaj1cy... i jak osi1gn1c rewelacyjne wyniki?
pzd:)

Wysłana - 06-08-2004, 13:24
tMQ
Senior Member

hmmm nie biegam bo za ciezki jestem :) ale mysle ze 1 min na max obrotach potem 2 min szybkeigo marszu.. i potem zmieniaj proporcje miedzy biegiem a marszem

Wysłana - 06-10-2004, 22:08
anabi
Senior Member

hehhe ja biegam ale robie trening szybkosciowy no nieraz wytrzymalosciowy moge ci zapodac kilak cwiczen i styl treningu tylko powiedz na czym ci zalezy!!
 Wysłana - 06-10-2004, 22:20
HighTower
Senior Member

Anabi Thx chodzi mi dok3adnie o to by po31czya bieganie z si3owni1 zebym przy okazji nabiera3 kondycje i polepsza3 obwody! to trudno po31czya bo bieganie 31czy sie z rze?b1 a nie budowaniu masy a ja chce to jakoo po31czya i po31cze:)
Jak byo mial jakieo wskazówki to by3bym wdzieczny
pzd 8)
 Wysłana - 06-10-2004, 23:13
Hades
Gość

Tower ja na twoim miejscu bym sie zdecydowa3 co chcesz osi1gn1a mase i du?e mieonie czy dobr1 kondycje i rzeYbe.....
 Wysłana - 06-11-2004, 09:27
HighTower
Senior Member

Wiem ze tak by by3o najprosciej, ale rze?be mam kondycji nie mam i odpowiednich obwodw te? nie mam! Musze to osi1gn1c co pisa3em we wczesniejszym poscie, czas pokaze co z tego wyjdzie!
pzd 8)
 Wysłana - 06-11-2004, 11:36
anabi
Senior Member

HAdes to nie do konca tak jak mowisz... bigajac nie tracisz przeciesz miesnia tylko tluszcz i wode (ktore go oslaniaja) in fact!! nalezy spijac duzo wody w okresie kiedy biegamy(tym bardziej jezeli wybieramy lato) ja w lato biegam raniutko okolo 5-6 rano wtedy jest najchlodniej
(noca tez mozna ale wtedy jest cieplo) smieszy mnie to kiedy jakis kaban niechce grac w pilke czy rugby tylko dlatego ze uwaza ze straci mase :) straci wode straci tluszcz miesnia nie stracie!!!
zwiekszysz spozywanie wegli (polecam carbo zamiast wody podczas treningu- to nic zlego ci sie nie stanie)

wiec wracjac do tematu:
na poczatek zacznij biegac raz w tygodniu (po miechu 2 razy) mozesz to polaczyc z treningiem na nogi na silowni (ja tak robie, miesnie sa wtedy wykonczone)
samo bieganie
jezeli mas zteren pagorkowaty gdzies w poblizu domku proponuje takie tereny... jezeli niedysponujesz idz na stadion na bierznie i pokaz co potrafisz
chodzi o kondycje czyli:
biegasz duzo powolutku 2 kilometry i rozciaganie wyrownanie bicia serduszka i bierz sie za kilometr ale tylem - powolutku
nastempnie rozciaganie
teraz troche szybciej przodem 3km rozciaganie tylem 1,5 km
to styknie na poczatek
CZYLI
rozgrzewka w biegu (rozciagnij nogi rece klatke zajmie ci to ok 2km-powolutku)-rozciaganie 10-15 min (nogi kregoslup)
bieg 2km (swinski trucht :D) powolutku
rozciaganie szybkie 10 min (nogi kregoslup)
1 km tylem
rozciaganie 10 min (glownie kregoslup)
3 km przodem (troszke szybciej)
bez rozciagania przechodzimy w bieg tylem rownie wolno jak przedtem tylko 1,5 km
na koniec porozciagaj sie i pomaszeruj do domku
to tak na 1 miech (zabawa)
po miesiacu koniec z zabawa biegaj jedynie przodem dlozsze trasy (zmienne tempo) niezapominaj o rozciaganiu
JEZELI SA JAKIES NIEJASNOSCI TO PYTAJ (sam nierozumie tego co napisalem ;)HIHIHIHI
 Wysłana - 06-11-2004, 11:52
HighTower
Senior Member

Anabi dzieki jak napisa3eo: \"bez rozciagania przechodzimy w bieg tylem\" mówisz dos3owanie zebym biega3 ty3em :?: :)
Takto rozumiem! tylko jest taki problem ze ja chce minimalnie w tygodniu biegaa 3 razy albo nawet 5 razy
Co do rozciagania to w biegu nie specjalnie sie na tym skupie bo oprócz tego bedzie stretching gdzie nabiore gibkooci:) choa moze po3acze odrazu bieganie ze stretchingiem to w sumie niez3y pomys3?
Ale odnosnie samego biegania:
mówiono mi zeby nie biegaa wieczorem: \"Dzieki porannym aerobom bedziesz w stanie podkrecic metabolizm dzienny nawet do 8 godzin i poprawia kr1?enie krwi na ca3y dzien (biegaj1c wieczorem, nie ma sensu \"rozpalaa w piecu\" przed snem). Jak wiesz, to w3aonie podczas snu ilooa wydzielanego naturalnego testosteronu jest najwieksza A wiec trenuj1c wieczorem, rozpalaj1c miesnie i pompuj1c je, prawie bezpoorednio wystawiamy je na dzialanie testosteronu. Nie wspomne ju? o dodatkowym plusie, jakim jest natychmiastowa regeneracje (sen)\" i zgadzam sie z tym!
ja mysle ze bede biega3 w dni nie treningowe rano to bed1 3 dni a reszte dni trenowa3 na si3ce!
Ale teraz przyjmimy ze ok juz zaczynam biegaa.. to bedzie wtorek czwartek i niedziela, wypadam z domu i lece az sie nie zmecze sta3ym rytmem nie za szybko nie za wolno zeby tetno by3o stabilne i nie przekraczalo 175/min, czuje ze trace si3y to wracam... i tak stopniowo powiedzmy raz na tydzien zwiekszam dystans, to bedzie prawid3owo? Chcia3bym wiedziea wszystko od poczatku dok3adnie no i chce miea si3e na nastepny dzien na si3ke zeby coo te miesnie ros3y
pzd 8) i dzieki jeszcze raz:)
ps. Gainer i osobno do tego bia3ko a potem kratyna to dobry pomys3 jak bym trenowa3 takim treningiem czy zmodyfikowaa te suplementy?
 Wysłana - 06-11-2004, 23:09
anabi
Senior Member

roziganie w biegu?? rozgrzewka w biegu to tak:D hehhe rzociagac sie w biegu to ja nawet niepotrafie ;)
biegajac 3-5 razy w tygodniu to moim zdaniem blad ... zapytasz dlaczego!? sam zrobilem ten blad rok temu w wakacje biegalkem codziennie rano o 5-6 co za tym idzie bylem po pierwsze przetrenowany po trugie rozstrojony (mialem rozstrojony metabolizm biegalem na czczo)
miesnie musza zdazyc sie zregenerowac wiadomo nogi to glownie duze miesnie chociaz malutkie tez sie znajda :D:D:D:D no wiec miesniee duze rzy intensywnym treningu musza regenerowac sie do 5-6 dni
chodzi ci tylko o kondycje wiec nie forsuj sie az tak (jak mniemam jestes mlody wiec masz duzo zapalu)
spokojnie zacznij raz na tydzien potem 2 w tygu potem ewentualnie dozuc rowerek ale to juz ewetuallio
Njalepiej jak przetestujesz kilak wariantow na sobie : :arrow: co ci najabardziej pasuje czy porrane wstawanie czy tez nocne bieganie moze 1 tygodniowo a moze 7 razy heheh
tu oczywiscie zartuje
taj jak mowilem 1-2 w tygu nic wiecej na poczatek
pytasz o odzywki hmmm
zmiennilbym twoja kurcje z odzywkami po pierwsze gainer (lepiej to rozlozyc na bialko ok 80% (serwatka albo soja) i CARBO -popijajac zamiast wody na treningu i po nim)
z kreatyna przy tym treningu bym sie wstrzymal pytasz zapewne dlaczego?!
ano dlatego ze latwo sie odwodnic biorac kreatyne w porze letniej... musialbys spozywac duze ilsoci wody (tutaj ccarbo) ogolnie plynow.... mozesz sprobowac ale uwazaj jezeli bedziesz pil duzo to jak najbardziej kreatynka moze byc ale naprawde trzeba uwarzac
a jescze co do gainera to przeciesz jest to bialko i weglowodane razem w roznych proporcjach wiec po co jescze bialko do tego
tak jak mowie bialko CARBO kreta:D i jestes wielki
bieganie ?wysilek przed snem niejest do konca taki ZAJE*** ciezko jest usnac kiedy na godzinke dwie przed snem pojdziemy na silke czy zrobimy trase na bierzni (wes to pod uwage) ja polecam pore 5 rano po powrocie jezeli sie uda polozyc pprzed tv przedufczesnym spozyciem sniadanka (1 lub 2) moze usniesz na 2h to tesz jest niezla sprawa
 Wysłana - 06-11-2004, 23:30
HighTower
Senior Member

wezme to pod uwage:) wielkie dzieki:) a juz tak m3ody to ja nie jestem ale zapa3 to faktycznie posiadam:)
O cwiczenia rozci1gaj1ce stretching to chodzi3o mi o to ze np rozciaganie potem biegne jakis dystans potem znów sie rozci1gam i dalej biegne i na koniec znów rozci1ganie, o to pytalem. Dalej pytam czy tak mozna? No i o co chodzilo ci z tym bieganiem ty3em??:) to mnie ciekawi:)
Jesli pozwolisz to jeszcze Cie poprawie, miesnie duze jak je nazywasz to sie regeneruja do 72 godzin (najszerszy w31snie potrzebuje tyle czasu za to mniejsze jak biceps triceps juz po 48 jest wypoczety) A co do suplementów Gainer po to zeby miea energie na si3ownie i bieganie a bia3ko do tego ze podczas biegania traci sie go duzo bo zostaje spalane na energie wiec trzeba poziom bia3ka podnieoa, prawda? Kreatyne napisalem potem nie odrazu na pocz1tku ale coo mi tu nie pasuje z tym odwodnieniem, do konca tego nie rozumiem bo to w3asnie kreatyna powoduje nawodnienie organizmu i to normalne ze spo?ywa sie wtedy duzo wody najlepiej z glukoz1:)
Zaczne jak mówisz najpierw bede biega3 raz tygodniowo potem 2 razy na tydzien i przejde na 3 razy, zobacze jak to na mnie dziala, jak nic nie bede móg3 urosnaa to bede biega3 2 razy a moze nawet 1 - ale jestem dobrej mysli bo szykuje sobie dobr1 dietke i rozs1dny trening na si3ce
dziki za rady:)
pzd 8)

Szybka odpowiedź

Skocz do Forum