cukier kryształ

Wysłana - 01-20-2007, 21:20
mazano
Senior Member

mam cholerny problem, poczytałem juz tyle o tych cukrach ale tylko jednego nie potrafię zrozumieć, jak w temacie, cukier krystaliczny się znaczy.. jest to dwucukier czy cukier prosty, bo juz cholery dostaję... [img src=\"style_emoticons/[#EMO_DIR#]/tongue.gif\" style=\"vertical-align:middle\" emoid=\":P\" border=\"0\" alt=\"tongue.gif\" /] no i z tym problem, facetka od bioli mówi mi że jest to coś w rodzaju dextrozy, bo wspomniałem jej o dextrozie, czyli jak sie ma jedno z drugim, a wiemy ze dextroza jet dla nas kulturystów przydatna.. co więc z tym naszym domowym cukrem, jest on wkońcu zły z tego co wiem, ale w czym ta złość no, niech mi ktoś powie to jaśniej, czym różni się od dextrozy i czemu akurat nasza dextroza jest dobra a ten cukier kryst. jest zły? w czym tkwi problem?

Wysłana - 01-20-2007, 22:11
Adams
Senior Member

YYY no tego, że tak powiem cukier w naszych kulturystycznych cukierniczkach to chyba że tak powiem sacharoza czylyyy ze tak powiem dwucukier. Tego no co moge dodać, my że tak powiem kulturyści nie powinniśmy że tak powiem na dzień dzisiejszy spożywać cukru ze tak powiem z cukierniczki. Na dzień dzisiejszy dla nas kulturystów nie jest przeydatny chyba za bardzo ze tak powiem tego. Co do tego znaczy ze tak powiem dextrozy to chyba pomaga we wchłanianiu że tak powiem kreatyny czy jakoś tak.
 Wysłana - 01-20-2007, 22:51
Szalony Szeryf
Gość

Adams, ty masz jakiś dzisiaj dzień świra chyba [img src=\"style_emoticons/[#EMO_DIR#]/biggrin.gif\" style=\"vertical-align:middle\" emoid=\":D\" border=\"0\" alt=\"biggrin.gif\" /]
 Wysłana - 01-21-2007, 00:14
Giera
Senior Member

Kup sobie glukozę spożywczą i stosuj zamiast cukru z cukierniczki bo raczej dextro jouce nie posłodzisz sobie herbaty [img src=\"style_emoticons/[#EMO_DIR#]/tongue.gif\" style=\"vertical-align:middle\" emoid=\":P\" border=\"0\" alt=\"tongue.gif\" /]
 Wysłana - 01-21-2007, 09:46
Molesta
Gość

cukier jest to dwucukier zlozony z 2 cukrow prostych frutkozy i glukozy, sa zle bo nie posiadaja wlasciwosci redukcyjnych(sam nie wiem co to znaczy)
 Wysłana - 01-21-2007, 10:04
mazano
Senior Member

no czy;li widzę każdy wie czemu tak naprawdę jeść tego nie można [img src=\"style_emoticons/[#EMO_DIR#]/biggrin.gif\" style=\"vertical-align:middle\" emoid=\":D\" border=\"0\" alt=\"biggrin.gif\" /] no zaraz padnę... ale cóż chociaż wiem ze nie jestem jedyny, że sacharoza to jest to wiem, że dextroza pomaga wchłąniać jak to kolega tam wyżej napisał, też wiem, ale w czym jest kurna zły ten nasz kryształek, o to mi chodzi, bo każdy wie że jest zły, ale z czym, bo to nie męczy [img src=\"style_emoticons/[#EMO_DIR#]/smile.gif\" style=\"vertical-align:middle\" emoid=\":)\" border=\"0\" alt=\"smile.gif\" /] jak ktoś jeszcze sie troszkę zna, to dawać, przydałby się ktoś o konkretnym obeznaniu [img src=\"style_emoticons/[#EMO_DIR#]/smile.gif\" style=\"vertical-align:middle\" emoid=\":)\" border=\"0\" alt=\"smile.gif\" /] pozdrawiam
 Wysłana - 01-21-2007, 10:17
Molesta
Gość

kurde sacharoza jest rozkladana do glukozy i fruktozy, wiadomo ze fruktoza jest wolniej wlchaniana przez nasz organizm, pozniej trafia do watroby gdzie jest przetwarzana do glukozy ktore cukry moga byc wykozystywane przez nasz organizm, jak uwazasz na bioli to zapewne wiesz ze organizm musi przetworzyc substancje do form ktore organizm nie bedzie traktowal jako "nieswoje", ponadto wiadomo ze fruktoza zawiera grupe ketonowa z czego wiadomo ze jest to cukier jeszcze redukcyjny a nie tak jak glukoza juz w najnizej formie, fruktoza zostaje redukowana do glukozy a wyzej wymieniona grupa zostaje utleniona w karboksylowa
 Wysłana - 01-21-2007, 10:24
Szalony Szeryf
Gość

W skrócie, zęby się psują szybciej [img src=\"style_emoticons/[#EMO_DIR#]/wink.gif\" style=\"vertical-align:middle\" emoid=\";)\" border=\"0\" alt=\"wink.gif\" /]
 Wysłana - 01-21-2007, 15:23
guma
Junior Member

tez mam jazdy z tym cukrem [img src=\"style_emoticons/[#EMO_DIR#]/wink.gif\" style=\"vertical-align:middle\" emoid=\";)\" border=\"0\" alt=\"wink.gif\" /] ale w FLEX czesto mowia zeby przed treningiem jesc cukier i zaraz po lub gy tworzysz wlasny gainer lub o kryski mono 20 gramow na kazy gram krychy, wiec chyba nie taki zly ten cukier po prostu chozi o to zeby go spalic a to wymaga treningu naprawe ciezkiego bo inachej pojdzie w fat i tu znim jest problem

Szybka odpowiedź

« ACT | ot - pytanie »
Skocz do Forum