Być może kontrowersyjny plan treningowy...

Wysłana - 12-09-2005, 21:40
Ryszard_Lubicz
Junior Member

Witam,

ćwiczę od ok. 3 miesięcy przez 5 dni w tygodniu, nie będę przytaczał tu całego planu, bo niektóre ćwiczenia co jakiś czas zmieniam. Nurtuje mnie kwestia liczby ćwiczeń i serii: na duże grupy mięśniowe( czyli klata, plecy barki robię 6 ćwiczeń po 4 serie, w jednej 8 powtórzeń takich żeby 4 seria była wypruciem z siebie żył, tzn. więcej już nie mógłbym zrobić ), a na małe ( biceps/triceps: 4 ćwiczenia po 4 serie, z powtórzeniami tak samo jak wyżej ).
w poniedziałek - barki
wtorek - biceps/tricpes
środa - klata
czwartek nogi/plecy
piątek - biceps/triceps
oprócz tego codziennie brzuch.
Z takim planem nie spotkałem się nigdzie w sieci czy w prasie, sam go jednak nie wymyśliłem, pomysł zaczerpnąłem od niezbyt doświadczonego kolegi. Mam 19 lat, 179 wzrostu, ważę ok 73 kg, jem raczej dużo posiłków bogatych w białko, mało tłuszczów. Przez te 3 miesiące przybrałem na wadze 3.5 kg( ćwiczę na masę ) i są to mięśnie, bo dalej jestem raczej szczupły w pasie. Mimo wszystko czuję, że mógłbym w tym czasie dorobić się lepszych efektów.

Czego to może być wina, czy robię za dużo ćwiczeń? Jestem otwarty na sugestie dotyczące zmiany planu.

btw. to mój pierwszy post na forum, więc pozdrawiam wszystkich użytkowników.

Wysłana - 12-09-2005, 21:50
Matiz
Junior Member

Trening na masę powinien być oparty na ćwiczeniach podstawowych (tj. przysiady, wyciskania, uginania i wyprosty ramion, itp.) z wolnymi ciężarami (sztanga, sztangielki). Ilość serii kształtować się powinna następująco:
- na duże grupy mięśniowe (np. klatka, grzbiet, uda) 12-16 serii,
- na mniejsze (np. łydki, bicepsy, tricepsy) 9-12 serii
Ilość powtórzeń 6-12, przerwy pomiędzy seriami ok. 2-3 minuty. Każda grupa mięśniowa trenowana raz w tygodniu.

Wysłana - 12-09-2005, 21:50
Mateusz17
Senior Member

a wiec celem jest masa heh 6cwiczen na partie PRZESADA rub tak po1 cwiczeniu na kazdz akceptor miesnia i jedno dodatkowe na najbardziej zaniedbany
 Wysłana - 12-09-2005, 22:06
gieka
Senior Member

Nie można cwiczyć tricepsa w przeddzień treningu klaty!!!
\"Trening na masę-oparty powinien być na ćwiczeniach podstawowych(przysiady, wyciskania, uginania i wyprosty ramion, itp.)z wolnymi ciężarami(sztanga, sztangielki)-ilość serii kształtować się powinna następująco: na duże grupy mięśniowe(np. klatka, grzbiet, uda) ok.12-16 serii, na mniejsze(np. łydki, bicepsy, tricepsy) ok. 9-12 serii(ponadto 1-3 serii rozgrzewkowych w obu przypadkach),ilość powtórzeń 8-12,przerwy pomiędzy seriami ok.2-3 minut. Każda grupa mięśniowa trenowana raz w tygodniu. Czas trwania:4-8 tygodni. Oczywiście jest to tylko bardzo ogólny zapis, a od tych zasad są odstępstwa, ponieważ każdy organizm reaguje inaczej na te same bodźce.\"
Czyli tak samo jak Matiz napisał.

Szybka odpowiedź

Skocz do Forum