B3edy treningowe!

Wysłana - 02-18-2004, 18:23
Olimp
Senior Member

Tak pomyslalem sobie zeby tu ci doswiadczeni w dziedzinie kulturystyki pisali tu jakie bledy w cwiczeniu zauwazaja u nowicjuszy co sie czesto zdaza zeby nowicjusze mogli to przeczytac i nie robic takich glupich bledow jakiem robia bo czasami to az sie plakac chce podam pierwszy przyklad

-Ociagnnie w dr1?szka w dó3...awiczenie jak wiadomo na tricepsy...ale jak sie widzi jak taki nowicjusz cisnie ten drazek cala masa swego ciala tak ze pracuua barki i inne partie on poprostu kladzie sie prawie na tym drazku zeby tylko cisnac go w dol....bo jest pazerny na ciezary!

-Wyciskanie sztangi przed soba...awiczenie na barki a nowicjusze co robia nakladaja najwiekszy ciezar na to az im stawy tylko pekaja :P i cwicza sraja na lawke ale cwicza np gosciu co ma 36 w lapie robi ciezarem 60kg na bary a gosciu co ma 45cm robi ciezarem 40kg i mu to wystarcza ... wniosek ze nie liczy sie ciezar ale jakos wykonanywego cwiczenia nie tzreba ogromnych ciezarow na barki klasc bo barki to najbardziej skomplikowany staw ma duzo sciegien itd.. i jesli pozniej nie chcemy miec klopotow z bolocymi barkjami opamietajmy sie z ciezarami!

Wysłana - 02-18-2004, 19:36
Bueno
Senior Member

Oczywiocie masz racje..
Ja mam 10 g3ownych b3edów prowadz1cych do kontuzji..
-nieprawid3owa technika-mo?e doprowadzia do naci1gniecia ,zerwania lub naderwania mieonia lub tkanki 31cznej.
-zbyt du?e obci1?enie-poniewa? nie jesteo zdolny kontrolowaa cie?aru w momencie jego obni?ania,cie?ar zachowuje prawo grawitacji i zmierza ku pod3odze.
-kiepska asekuracja-partner mo?e Ci czasem delikatnie pomoc ale nie powinien sie ogl1daa co robi1 inni lub skupiaa sie na pogaduszkach z innymi.
-niew3aociwie stosowanie wymuszonych powtórzen i oszukiwania-s1 to zaawansowane techniki(miesien jest dos3ownie zmuszany do wzrostu)i mog1 wytr1cia sztange z trasy ruchu podczas unoszenia lub podci1gania.
-zbyt czeste treningi-po prostu przetrenowanie ,nie mo?esz sie rozwijaa.
-brak stretchingu-czyli w3asciwe rozci1ganie pomaga zrelaksowaa i wyd3u?ya miesien po rozgrzewce oraz przed i po treningu.
-niedostateczna rozgrzewka-zbyt niska temp. zaanga?owanych mieoni ,mieonie s1 niedostatecznie elastyczne i gietkie.
-ruch negatywny -(odsrodkowy)polegsaj1cy na opuszczaniu cie?aru ,potrzebujesz solidnego i mocnego partnera ,który jest doowiadczony i pomoi?e Ci kiedy stracisz kontrole nad cie?arem.
-z3e od?ywianie-jeoli nie jesz odpowiednio du?o a ostro trenujesz mo?na ulec kontuzji.
Lepiej zostawia wielkie cie?aru ,bed1c na ograniczonej diecie.
-brak koncetracji-im wieksze obci1?enie tym wieksza koncentracja.
Trrenujcie m1drze i dobierajcie odpowiednie obci1?enie,szkoda ,?eby jeden ruch zakonczy3 Wasze zdrowie lub co gorsza ?ycie..
 Wysłana - 02-19-2004, 13:17
jobel
Senior Member

ja moge podaa takie coo na bicepsa unoszenie przedramion robi sie w sposób Ye tylko biceps pracuje z nie jak zauwa?3em ze robia nie którzy zarzucaj1 sobie i szybko na dó3 spuoci robi sie orednie tempo do góry wolno na dó3

inne to mo?e na barki wymachy sztangielek na boki same barki maj1 pracowaa a nie wyrzucanie ich to wtedy nic nie puchnie a co za tym idzie nie roonie
 Wysłana - 02-21-2004, 13:41
_aRAs_
Junior Member

Poczatkujacy czesto wykonuja ruchy negatywne zbyt szybko. Aby jak najlepiej \"weszlo\" kazde powtorzenie nalezy wykonywac kontrolowany, powolny ruch opuszczania ciezaru.
 Wysłana - 02-22-2004, 12:15
Karaluszek
Member

chociaz duzo czasu na silowniach nie spendzlaam nie pamientam jednego... zeby kiedykolwiek facet zrobil sobioe rozgrzewke!
 Wysłana - 02-22-2004, 12:16
SwoosH
Junior Member

aRAs ma racje. Trzba wykonywaa bardzo poma3u wszystko, zeby poczuc plaenie w miesniu
 Wysłana - 02-22-2004, 13:05
marijo
Senior Member

Ja na rozgrzewke poowiecam ok. 10 minut. Pomagaj1 mi w tym gumy do aerobów. Na ka?dy miesien sieria po 15-20 powtórzen. A najczestrzy b31d woród nowicjuszy, abstrahuj1c od techniki (ba sk1d nowicjusz ma wiedziea o technice), to za du?e cie?ary, za du?o serii, chaotyczne treningi.

Wysłana - 02-22-2004, 13:25
conan barbarian
Senior Member

B3edy jakie ja widze:

-brak rozgrzewki - nie wystarczy chwile pomachac rekoma!!
-za duze ciezary, zamiast je podnosic to oni je rwa, szarpia do gory
-brak techniki, jak widze jak koles robi martwy ciag albo podciaganie sztangi do klatki w opadzie i ma krzywy kregos3up<pa31k> to mam ochote mu zabrac ten sprzet i niech cwiczy na s3ucho moze sie nauczy ........
-za duzo ciwczen
-zle dobrane cwiczenia np.klata, bary,nogi,grzbiet i kazda partia po 4cwiczenia
-nie widze zeby sie ktos rozciaga3
-zaduzo komentuja a za malo cwicza
To moje osobiste bledy jakie zaopserwowalem u siebie na silowni ale te co BUENO napisal sa chyba wszedzie widoczne, a moze ktos z forum je jeszcze popelnia.............
 Wysłana - 02-23-2004, 16:06
jobel
Senior Member

jednym s3owem jak sie widzi takie coo to trzeba naprowadzaa pokazywaa jak soe awiczy
 Wysłana - 02-23-2004, 16:56
Karaluszek
Member

no dobra ty mozesz miec dobre checi i chciec pomoc ale nie kazdy moze jej chciec ...i wtedy zonk!

Szybka odpowiedź

Skocz do Forum