Asg

Wysłana - 11-30-2009, 02:03
czif
Member

Witam Wszystkich!
Chciałbym spytać, czy interesujecie się Air Soft Gun, bo od niedawna jest to moje hobby i staram się poświęcać wolne weekendy na wyjazdy z kolegami w jakieś odludne miejsca, gdzie nikomu postronnemu krzywda się nie stanie ;) Ten sport na tyle mnie wciągnął, że postanowiłem nawet poczynić większe inwestycje i kupić sobie replikę dobrej jakości, jakiś mundur i dobre buty rzecz jasna. Zacząłem od tych ostatnich, bo zima przyszła i potrzebowałem dobrego obuwia do lasu. Zamówiłem sobie na bates.pl bardzo fajny model - ta firma to prawdziwy klasyk w tej dziedzinie. Produkują świetne obuwie, które kupuje się na lata...Ale dość o tym:D Uprawiacie ten sport? Coś słyszeliście albo macie jakieś uwagi?

Wysłana - 11-30-2009, 11:17
fatek23
Senior Member

Sam słyszałem o tym, nawet znajomy mnie nakłaniał abym zaczął z nim jeździć ale jednak nie mam ostatnio wolnego czasu. Ja bym się chciał dowiedzieć czy np. bardzo boli jak się dostanie kulke ? :D
 Wysłana - 11-30-2009, 13:16
Gratek21
Senior Member

Jako hobby całkiem fajna zabawa, ale czym to się tak w ogole różni od Paint Balla ? Nigdy nie mogę zrozumieć tego, jaka jest różnica między tymi dwiema dyscyplinami

Wysłana - 11-30-2009, 14:59
czif
Member

Już Panom odpowiadam ;) Po pierwsze różni się od paintballa sprzętem. W paincie mamy markery, które jak wiadomo nie przypominają prawdziwej broni i strzela się kolorowymi kulkami (aby farba była widoczna na kombinezonie i trafienie zostało uznane). W ASG mamy do czynienia z replikami prawdziwej broni (w 100% przypominają karabiny, strzelby, pistolety). Oczywiście najczęściej zbudowane są z innych materiałów i mają inne "wnętrze". Strzela się dużo mniejszymi kulkami niż w paintballu, które nie posiadają farby, więc jest to gra, w której ważna jest gra fair - play. Przeciwnik musi sam się przyznać, że został trafiony. Czy boli? Jasne, że tak ;) Czasem siniaki są wielkości dłoni. Wszystko zależy oczywiście od tego w co jesteśmy ubrani, z jakiej odległości strzelano i jaką bronią. zawsze gramy w okularach ochronnych, żeby nie stracić oka.
Sport można oczywiście uprawiać hobbystycznie, ale są (jak w każdym sporcie i pasji) maniacy, którzy na sprzęt wydają połowę swojej pensji (dobre repliki są dość drogie). Oprócz broni tak jak wspominałem kolekcjonuje się pozostały ekwipunek. Ja mogę się pochwalić tym zakupem http://www.bates.pl/buty-taktyczne-w...-gore-tex.html bardzo dobre buty są ważne, bo o stopy wojak musi dbać ;) Zresztą tak jak mówiłem w ASG sprzęt kupuje się na lata, więc warto inwestować w coś dobrego. Do tego mundury, menażki, radiostacje itd, itp... Mam nadzieję, że trochę rozjaśniłem ;) Zainteresowani?
 Wysłana - 11-30-2009, 17:27
Smolek
Senior Member

Byłem na paint ballu raz, ale znajomy cały czas mówił mi o tym, że jednak paint ball to co innego niż zabawa ASG ;) może się skusze kiedyś :p

a możesz powiedzieć gdzie jeździcie na takie wojny albo nie wiem jak to się nazywa ;)
 Wysłana - 11-30-2009, 17:30
fatek23
Senior Member

też byłem na paint ballu ale akurat to nie za bardzo mnie wkręciło. U mnie w pracy czasami sobie wyjeżdżają za Warszawę i strzelają do siebie z tych ASG.

Czif może zrób taki temat naukowy o ASG :D fotki jakieś filmiki albo coś takiego :D
 Wysłana - 12-16-2009, 18:42
czif
Member

Przepraszam, że tak długo nie odpisywałem, ale przez dwa tygodnie nie wiedziałem w co ręce włożyć...A nad fotkami i filmikami może popracuję w święta. O ile znajdzie się czas. Bez pracy nie ma kołaczy ;)

Szybka odpowiedź

Skocz do Forum