ćwiczenia

Wysłana - 01-22-2007, 12:01
czołk
Junior Member

Hej! miałbym taka prośbe do was. Zamierzam zacząć trening armageddon, pewnie mi go zaraz odradzicie ale nie o to chodzi [img src=\"style_emoticons/[#EMO_DIR#]/tongue.gif\" style=\"vertical-align:middle\" emoid=\":P\" border=\"0\" alt=\"tongue.gif\" /] Chce żeby ktoś mi wyjaśnił niektóre ćwiczenia żebym czasem sie nie pokaleczył [img src=\"style_emoticons/[#EMO_DIR#]/biggrin.gif\" style=\"vertical-align:middle\" emoid=\":D\" border=\"0\" alt=\"biggrin.gif\" /] a więc tak :
1)Prostowanie tricepsa W LEŻENIU (mam sie położyć na ławce na brzuchu i w ten sam sposób co w opadziu tułowia czy jak? )
2)Wyciskanie na wyciągu do dołu moge zastąpić wyciskaniem wrancuzkim na stojąco ?
3)Mięśnie ramienne Uginanie ramion z naturalnym ułożeniem dłoni - tutaj nie wiem o co chodzi [img src=\"style_emoticons/[#EMO_DIR#]/smile.gif\" style=\"vertical-align:middle\" emoid=\":)\" border=\"0\" alt=\"smile.gif\" /] - (sztangielkami tak jak sztangą czy to jest uchwyt młotkowy ? )
4)uganianie ramion na modlitewniku - czy moge to zastąpić ugninaniem ramion na stojąco, opierając o brzuch ? tez chyba w jakims stopniu izolowany jest biceps

Nigdzie nie mogłem znaleźć opisu tych ćwiczeń bo pewnie są pod inną nazwą a ja jestem zielony jeszcze w tych sprawach.
To tyle, prosze o odpowiedź, z góry dziękuje!

Wysłana - 01-22-2007, 12:20
matesh
Senior Member

Ćwiczysz rok i takich podstaw nie znasz? trochę dziwne ale nie czepiam sie tylko postaram się Tobie pomóc.

1. Mi się wydaje że tu chodzi o wyciskanie francuskie. Czyli kładziesz się NA PLECACH masz sztangę na wysokości oczu, ręce wyprostowane, uginasz ręce w łokciach kierując sztangę do czoła lub za głowę(są dwie wersje) Lokcie jak najbliżej siebie! Opuszczaj sztangę bardzo powoli bo możesz sobie głowę rozbić jak nie wyhamujesz do czoła [img src=\"style_emoticons/[#EMO_DIR#]/tongue.gif\" style=\"vertical-align:middle\" emoid=\":P\" border=\"0\" alt=\"tongue.gif\" /] Jak będziesz to ćw robił poprawnie to gwarantuje że na drugi dzień będziesz czuł triceps. zacznij na małym ciężarze. Wyrób technikę
2.Raczej nie możesz zastąpić bo triceps inaczej pracuje przy tym ćw i przy tym
3. Naturalne ułożebnie dłoni to uchwyt młotkowy. Czyli robisz z hantelkami. Zewnętrzna część dłoni skierowana na zewnątrz
4.To raczej możesz zastąpić choć to idealnie to samo nie jest Bo biceps pracuje pod innym kątem. Możesz zrobić 2 serie tego i np 2 na modlitewniku. Twój wybór. ale możesz ewentualnie zastąpić
 Wysłana - 01-22-2007, 13:02
Snowflake
Senior Member

jak wnioskuje niektore cwiczenia chcesz zamienic bo nie masz odpowiedniego sprzetu. Tak wiec wyciskania na wyciagu nie zastapisz niczym, a modlitewnik zamiast o brzuch to chyba lepiej bedzie oprzec reke o laweczke jezeli mozesz ustawic skos.
Kiedys robilem ten plan, wyniki byly zadowalajace, tylko troche lokcie bolaly juz pod koniec. Jednak podstawowa wada tego planu to olane pozostale partie miesniowe.
 Wysłana - 01-22-2007, 14:56
bobek39
Senior Member

a moze ktos wstawic ten plan tutaj
 Wysłana - 01-22-2007, 15:35
Snowflake
Senior Member

troche namotane ale wycinane z tabelek a poprawiac za bardzo sie nie chce.

dzien 1

Brzuch Spięcia 3x15
Grzbiet Podciągnięcia sztangi w opadzie 3x8-10
Ściąganie wyciągu górnego z przodu 3x8-10
Barki Wyciskanie z przodu na siedząco 3x8-10
Wznosy ramion ze sztangielkami bokiem 3x8-10

dzien 4

Łydki Wspięcia na palcach stóp stojąc 3x12
Czworogłowy ud Przysiady ze sztangą 3x8-10
Wyciskanie nogami 3x8-10
Dwugłowy ud Uginanie nóg w leżeniu 3x12
Klatka Wyciskanie na ławce skośnej 3x8-10
Rozpiętki na ławce poziomej 3x8-10

dzien 2 i 5
pierwsze 3tyg

Tricepsy Prostowanie tricepsów w leżeniu 2* 20 3x12,10,8
Bicepsy Uginanie ramion ze sztangą 1* 20 3x10,8,6
Tricepsy Wyciskanie na wyciągu do dołu 3x12,10,8
Bicepsy Uginanie ramienia w podporze 3x10,8,6
Tricepsy Prostowanie rąk ze sztangą nad głową 3x12,10,8
Mięśnie ramienne Uginanie ramion z naturalnym ułożeniem dłoni 3x12,10,8
Przedramiona Uginanie nadgarstków podchwytem w superserii z Uginaniem nadgarstków nachwytem 3x12

drugie 3tyg

Tricepsy Wyciskanie na ławce z wąskim uchwytem 2*20 3x10,8,6
Bicepsy Naprzemienne uginanie ramion na ławce 1*20 3x8,6,6
Tricepsy Wyciskanie na wyciągu do dołu 3x10,8,6
Bicepsy Uginanie ramionna modlitewniku 3x10,8,6
Tricepsy Prostowanie rąk ze sztangą nad głową 3x10,8,6
Mięśnie ramienne Uginanie ramion nachwytem 3x8,6,6
Przedramiona Uginanie nadgarstków podchwytem w superserii z Uginaniem nadgarstków nachwytem 3x12

Wysłana - 01-22-2007, 16:15
Szalony Szeryf
Gość

[img src=\"style_emoticons/[#EMO_DIR#]/blink.gif\" style=\"vertical-align:middle\" emoid=\":blink:\" border=\"0\" alt=\"blink.gif\" /] Dziwię się, że znalazł się ktoś kto chce tak bardzo pomijać klatę w planie. Jak dla mnie to ten plan jest dziwny fest.
 Wysłana - 01-24-2007, 10:45
czołk
Junior Member

a jeszcze bym sie dowiedział jakie ćwiczenia poszerzają klatke ? rozpiętki ? czy wyciskanie szeroko. Od jakiegos czasu dopiero zaczalem robic rozpiętki i wydaje mi sie że to daje taki efekt ale chętnie sie dowiem jak jest naprawde [img src=\"style_emoticons/[#EMO_DIR#]/tongue.gif\" style=\"vertical-align:middle\" emoid=\":P\" border=\"0\" alt=\"tongue.gif\" /]

Szybka odpowiedź

Skocz do Forum