Ćwiczenia powinienem przeplatać między sobą, czy robić te same ćwiczenia jedno po drugim?

Wysłana - 01-06-2007, 11:41
Rafalski
Member

O co mi chodzi postaram się wyjaśnić na konkretnym przykładzie...

Założmy, że dziś mam ćwiczyć: Klatke, triceps i brzuch.

Ćwiczenia to np.

Klatka:
1. wyciskanie sztangi płasko 2 serie rozgrzewkowe i 4 serie normalne 8-12 powtórzeń
2. rozpiętki na ławce poziomej 2 serie i na skosie 2 serie 8-12 powt.
3. wyciskanie sztangi w skosie 3 serie 8-12 p

● Triceps
1. prostowanie sztangi za głową 1 seria rozgrzewkowa, 3 normalne 8-12p
2. prostowanie przedramion za głową ze sztangielką 2 serie na każdą rękę 8-12p

Brzuch
1. wisząc na drążku, podciąganie kolan do klatki piersiowej 3 serie 8–12 p
2. brzuszki na skośnej ławce 3 serie 12p

Czy mam to ćwiczyć w takiej kolejności jedno po drugim, tzn. najpierw wyciskanie sztangi płasko 2 serie rozgrzewkowe 4 serie normalne potem rozpiętki i po kolei. Czy mogę te ćwiczenia przeplatać np. seria wyciskania na ławce płasko i po tym np. seria brzuszków na skośnej ławce albo jakieś inne kombinacje i cały trening powinien wyglądać w taki sposób przeplatany, jaki sposób jest bardziej skuteczny?

Wysłana - 01-06-2007, 11:43
karool321
Senior Member

rób po kolei , najpierw skończ jedno ćwiczenie później dopiero przechodź do następnego . Takie kombinacje też się stosuje np. superserie, serie potrójne itp. ale to raczej jeszcze nie dla Ciebie
 Wysłana - 01-06-2007, 11:47
Rafalski
Member

[!--quoteo(post=101659:date=sob, 06 sty 2007 - 12:43:name=karool321)--][div class=\'quotetop\']QUOTE(karool321 @ sob, 06 sty 2007 - 12:43) [snapback]101659[/snapback][/div][div class=\'quotemain\'][!--quotec--]
rób po kolei , najpierw skończ jedno ćwiczenie później dopiero przechodź do następnego .
[/quote]

Ok. Tak myślałem, ale wolałem się upewnić [img src=\"style_emoticons/[#EMO_DIR#]/smile.gif\" style=\"vertical-align:middle\" emoid=\":)\" border=\"0\" alt=\"smile.gif\" /]
Trening jest dla początkującego więc oczywiście superserii itp. w mój trening nie włączam.

Szybka odpowiedź

Skocz do Forum